Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Warmbeekvallei

6,6 km (8900 stappen)   1 u 38 min    rood
Kinderwagens

De Groote Heide : Warmbeek - instapplaats Haarterheide

Downloaden voor GPS Printen


De rode wandellus laat je de verschillende facetten van de Warmbeek ontdekken. Je wandelt langs de Ondersloot die verderop in de Warmbeek uitmondt, door bossen en langs weilanden. Onderweg ontdek je ook sporen van de eerste bewoners van de vallei.

Kenmerken

Regio: De Groote Heide
Kleur: rood
Afstand: 6,6 km
Duur wandeling: 1 u 38 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Bos, Beekvallei, Akkers / weilanden
Andere: Openbaar vervoer, Grotendeels onverhard


Praktische info

  • De route is enkel toegankelijk met stevige kinderwagens
  • Aangepast schoeisel nodig, het pad langs de beek kan in natte periodes modderig zijn
  • Gelieve honden aan de leiband te houden
  • Er is geen horeca op de route aanwezig
  • Je vindt een leuke picknickplek halverwege bij de Orchideënlaan 

Wandelkaart

De wandelkaart van de wandelussen in de Warmbeekvallei kan je niet verkrijgen via onze webshop. Je kan ze bestellen via de website van VVV Hamont-Achel

Natuur op je weg

Wandelen in Hamont-Achel ...
‘genieten’ in de Warmbeekvallei
Voor u hebben reeds velen het gebied rond de Warmbeek ontdekt als een uitzonderlijk gebied.
De Warmbeek die van zuid naar noord door onze gemeente vloeit, heeft­ ervoor gezorgd dat tussen de deelgemeenten Hamont en Achel een groot natuurgebied ontstond.
Het wandelgebied heeft­ 4 vertrekplaatsen van waaruit u tien in beide richtingen bewegwijzerde wandelingen kunt maken. De wandelingen variëren van 2 tot 13,9 km.
Het is ook mogelijk de wandelingen aan te vatten in het centrum van Achel-Dorp en Achel-Statie via bewegwijzerde aanlooproutes (bruine kruisjes).
Naast de unieke natuurbeleving vindt u overal restanten uit het rijke historische verleden. Over die monumenten en bezienswaardigheden geven de infoborden u wat meer informatie.
Voor de ‘echte’ wandelaar is dit meteen een uitnodiging om wat langer in deze natuurlijke omgeving te verblijven.

Uitgebreide beschrijving

De rode route in deze reeks wandelingen in de vallei van de Warmbeek biedt de wandelaar een totaal ander zicht op dit wandelgebied. Je loop voornamelijk langs weilanden en bossen en geniet van enkele mooie vergezichten. De route loopt meestal over onverharde wegen.
Onderweg passeer je langs twee sites met grafheuvels (ijzertijd en bronstijd), ook in het verre verleden wisten mensen deze streek al te waarderen! 

 

DE VALLEI VAN DE WARMBEEK 

De Warmbeek ontspringt twintig kilometer verder zuidwaarts in de gemeente Peer. Ter hoogte van Sint-Huibrechts-Lille stroomt zij onder het kanaal Bocholt-Herentals door. De Warmbeek stroomt iets meer dan 8 km op het grondgebied van Hamont -Achel en heeft hier een verval van 9 meter.

Bij het passeren van de Nederlandse grens verandert haar naam naar Tongelreep om tenslotte bij de Genneper Parken in Eindhoven uit te monden in de Dommel.
In het verleden werden de meanders van de Warmbeek ter hoogte van de Achelse kluis rechtgetrokken, ingedijkt en opgestuwd. Het water werd sneller afgevoerd naar het noorden.
Dankzij de hermeandering zal dit gebied opnieuw functioneren als waterbuffer. De rivier mag hier tijdens hoge waterstanden overstromen.

Tussen de Tomp en het Mulke werd de bedding van de rivier in het verleden ook verlegd voor de aanleg van een molenvijver van ongeveer 7 ha groot. Deze molenvijver garandeerde de werking van de watermolen in droge periodes.

In 2015 zijn er in de Warmbeek ter hoogte van de vroegere watermolen het Mulke, vistrappen gebouwd. Die moeten ervoor zorgen dat vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen en zo hun paaiplaatsen kunnen bereiken.
Stroomopwaarts van de vistrap werd ook een ‘paairiffle’ aangelegd. Een ideale paaiplaats voor zeldzame beekvissen zoals de kopvoorn en de serpeling.Foto's / video's