Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Warmbeekvallei

4,5 km (6000 stappen)   1 u 7 min    blauw
Leuk voor kinderen Horeca Parking

De Groote Heide: Warmbeek - instapplaats Domein de Bever
De Groote Heide: Warmbeek - instapplaats 't Mulke

Downloaden voor GPS Printen


Tussen de startplaatsen Domein de Bever en 't Mulke loopt deze blauwe route langs de Warmbeek. kinderen ontdekken hier enkele speelelementen van het Beverpad (groene route). Aan de oostkant loop je door een mooie kastanjedreef waar vele vleermuizen neste

Kenmerken

Regio: De Groote Heide
Kleur: blauw
Afstand: 4,5 km
Duur wandeling: 1 u 7 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Bos, Beekvallei, Akkers / weilanden
Andere: Grotendeels onverhard


Praktische info

  • De route is enkel toegankelijk met stevige kinderwagens
  • Aangepast schoeisel nodig, het pad langs de beek kan in natte periodes modderig zijn
  • Gelieve honden aan de leiband te houden
  • Zowel bij de startplaats als onderweg bij 't Mulke is horeca aanwezig

Wandelkaart

De wandelkaart van de wandelussen in de Warmbeekvallei kan je niet verkrijgen via onze webshop. Je kan ze bestellen via de website van VVV Hamont-Achel

Natuur op je weg

Wandelen in Hamont-Achel ...
‘genieten’ in de Warmbeekvallei
Voor u hebben reeds velen het gebied rond de Warmbeek ontdekt als een uitzonderlijk gebied.
De Warmbeek die van zuid naar noord door onze gemeente vloeit, heeft­ ervoor gezorgd dat tussen de deelgemeenten Hamont en Achel een groot natuurgebied ontstond.
Het wandelgebied heeft­ 4 vertrekplaatsen van waaruit u tien in beide richtingen bewegwijzerde wandelingen kunt maken. De wandelingen variëren van 2 tot 13,9 km.
Het is ook mogelijk de wandelingen aan te vatten in het centrum van Achel-Dorp en Achel-Statie via bewegwijzerde aanlooproutes (bruine kruisjes).
Naast de unieke natuurbeleving vindt u overal restanten uit het rijke historische verleden. Over die monumenten en bezienswaardigheden geven de infoborden u wat meer informatie.
Voor de ‘echte’ wandelaar is dit meteen een uitnodiging om wat langer in deze natuurlijke omgeving te verblijven.

Uitgebreide beschrijving

Vertrek bij Domein de Bever voor een korte ontdekkingstocht in de Warmbeekvallei. Wandel langs de oever van de Warmbeek tot aan 't Mulke, een oude watermolen. Hier vind je een vistrap die vissen de mogelijkheid biedt om hun paaiplaatsen verder stroomopwaarts te bereiken. Via de statige kastanjedreef, waar verschillende vleermuissoorten nestelen, kom je treug aan op de Beverbekerdijk waar je het pad volgt tot aan de startplaats.

DE VALLEI VAN DE WARMBEEK 

De Warmbeek ontspringt twintig kilometer verder zuidwaarts in de gemeente Peer. Ter hoogte van Sint-Huibrechts-Lille stroomt zij onder het kanaal Bocholt-Herentals door. De Warmbeek stroomt iets meer dan 8 km op het grondgebied van Hamont -Achel en heeft hier een verval van 9 meter.

Bij het passeren van de Nederlandse grens verandert haar naam naar Tongelreep om tenslotte bij de Genneper Parken in Eindhoven uit te monden in de Dommel.
In het verleden werden de meanders van de Warmbeek ter hoogte van de Achelse kluis rechtgetrokken, ingedijkt en opgestuwd. Het water werd sneller afgevoerd naar het noorden.
Dankzij de hermeandering zal dit gebied opnieuw functioneren als waterbuffer. De rivier mag hier tijdens hoge waterstanden overstromen.

Tussen de Tomp en het Mulke werd de bedding van de rivier in het verleden ook verlegd voor de aanleg van een molenvijver van ongeveer 7 ha groot. Deze molenvijver garandeerde de werking van de watermolen in droge periodes.

In 2015 zijn er in de Warmbeek ter hoogte van de vroegere watermolen het Mulke, vistrappen gebouwd. Die moeten ervoor zorgen dat vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen en zo hun paaiplaatsen kunnen bereiken.
Stroomopwaarts van de vistrap werd ook een ‘paairiffle’ aangelegd. Een ideale paaiplaats voor zeldzame beekvissen zoals de kopvoorn en de serpeling.

 Foto's / video's