Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Warmbeekvallei

6,6 km (8900 stappen)   1 u 38 min    oranje
Horeca Parking Bezoekersonthaal

De Groote Heide: Warmbeek startplaats Achelse Kluis
De Groote Heide: Warmbeek - instapplaats Domein de Bever

Downloaden voor GPS Printen


Geniet op deze route van de rust rond de trappistenabdij De Achelse Kluis. Wandel langs de Warmbeek en door de Noord-Limburgse dennenbossen. Deze route biedt veel variatie onderweg.

Kenmerken

Regio: De Groote Heide
Kleur: oranje
Afstand: 6,6 km
Duur wandeling: 1 u 38 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Bos, Beekvallei, Waterplas / vijver
Andere: Grotendeels onverhard


Praktische info

  • De route is enkel toegankelijk met stevige kinderwagens
  • Aangepast schoeisel nodig, het pad langs de beek kan in natte periodes modderig zijn
  • Gelieve honden aan de leiband te houden
  • Zowel bij de startplaats als onderweg is horeca aanwezig

TIP!

Stap even binnen in het bezoekerscentrum in de Achelse Kluis en krijg hier extra informatie over De Kluis en haar omgeving

Wandelkaart

De wandelkaart van de wandelussen in de Warmbeekvallei kan je niet verkrijgen via onze webshop. Je kan ze bestellen via de website van VVV Hamont-Achel

Natuur op je weg

Wandelen in Hamont-Achel ...
‘genieten’ in de Warmbeekvallei
Voor u hebben reeds velen het gebied rond de Warmbeek ontdekt als een uitzonderlijk gebied.
De Warmbeek die van zuid naar noord door onze gemeente vloeit, heeft­ ervoor gezorgd dat tussen de deelgemeenten Hamont en Achel een groot natuurgebied ontstond.
Het wandelgebied heeft­ 4 vertrekplaatsen van waaruit u tien in beide richtingen bewegwijzerde wandelingen kunt maken. De wandelingen variëren van 2 tot 13,9 km.
Het is ook mogelijk de wandelingen aan te vatten in het centrum van Achel-Dorp en Achel-Statie via bewegwijzerde aanlooproutes (bruine kruisjes).
Naast de unieke natuurbeleving vindt u overal restanten uit het rijke historische verleden. Over die monumenten en bezienswaardigheden geven de infoborden u wat meer informatie.
Voor de ‘echte’ wandelaar is dit meteen een uitnodiging om wat langer in deze natuurlijke omgeving te verblijven.

Uitgebreide beschrijving

De oranje wandellus biedt erg veel variatie. Je vertrekt bij de voormalige trappistenabdij 'Achelse Kluis' waar je eerst ook even langs kan gaan bij het bezoekerscentrum om extra info over De Kluis en zijn omgeving te krijgen. De wandelroute loopt langs de oevers van de Warmbeek met een prachtig uitzicht op de abdij en de omliggende weilanden. Vervolgens loop je via geurende dennenbossen tot bij Domein De Bever waar je de mooie plas kan bezoeken. Hier is ook horecagelegenheid aanwezig. Rond het domein is een leuke kinderwandeling waarvan enkele belevingselementen zich ook op deze gele route bevinden. 
Je loopt doorheen de Hamontse bossen tot aan de statige toegangsdreef naar de Achelse Kluis om zo terug op je startpunt aan te komen.

DE VALLEI VAN DE WARMBEEK 

De Warmbeek ontspringt twintig kilometer verder zuidwaarts in de gemeente Peer. Ter hoogte van Sint-Huibrechts-Lille stroomt zij onder het kanaal Bocholt-Herentals door. De Warmbeek stroomt iets meer dan 8 km op het grondgebied van Hamont -Achel en heeft hier een verval van 9 meter.

Bij het passeren van de Nederlandse grens verandert haar naam naar Tongelreep om tenslotte bij de Genneper Parken in Eindhoven uit te monden in de Dommel.
In het verleden werden de meanders van de Warmbeek ter hoogte van de Achelse kluis rechtgetrokken, ingedijkt en opgestuwd. Het water werd sneller afgevoerd naar het noorden.
Dankzij de hermeandering zal dit gebied opnieuw functioneren als waterbuffer. De rivier mag hier tijdens hoge waterstanden overstromen.

Tussen de Tomp en het Mulke werd de bedding van de rivier in het verleden ook verlegd voor de aanleg van een molenvijver van ongeveer 7 ha groot. Deze molenvijver garandeerde de werking van de watermolen in droge periodes.

In 2015 zijn er in de Warmbeek ter hoogte van de vroegere watermolen het Mulke, vistrappen gebouwd. Die moeten ervoor zorgen dat vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen en zo hun paaiplaatsen kunnen bereiken.
Stroomopwaarts van de vistrap werd ook een ‘paairiffle’ aangelegd. Een ideale paaiplaats voor zeldzame beekvissen zoals de kopvoorn en de serpeling.Foto's / video's