Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Wandelen op knooppunten

Wandelnetwerken Bosland, De Groote Heide, Voeren en De Merode

Wij selecteerden voor wandelaars reeds de mooiste routes in Limburg. Deze suggestieroutes vind je op onze pagina met wandelroutes. Iedere suggestielus voldoet aan onze kwaliteitsnormen, is op terrein bewegwijzerd met kleursymbolen en vertrekt vanaf een degelijke parking met infoborden.

Wil je toch graag zelf de lengte van je wandeling bepalen, een extra terrasje inplannen tijdens je wandeling, nieuwe wegen in de streek ontdekken of er gewoon vanuit je huis/vakantieverblijf op uittrekken? Knoop dan je eigen route via één van onze wandelnetwerken. Plan je route met een netwerkkaart of gebruik de digitale routeplanner.

 

Bosland

Wandelnetwerk Bosland strekt zich uit over de 4 Boslandgemeenten in het hart van Noord-Limburg: Hechtel-Eksel, Lommel, Pelt en Peer. Het netwerk verbindt onze mooie wandelgebieden met elkaar via rustige wegen. Je kan kan hier in totaal wel 403 km wandelroutes ontdekken waarvan meer dan 72% je langs onverharde paden leidt.

  • Stippel met behulp van de wandelkaart thuis je eigen route uit. De wandelkaart kan je hier kopen.
  • Werk je graag digitaal? Via deze link kan je je route online uitstippelen. 
  • Onderaan deze pagina vind je als bijlage een kaart van wandelnetwerk Bosland en De Groote Heide

De Groote Heide

In Natuurgrenspark De Groote Heide vind je tal van mooie uitgestippelde wandeltochten. Via het wandelnetwerk kan je bovendien je eigen route uitstippelen. Dit grensoverscrhijdend wandelnetwerk biedt je maar liefst 678 km wandelplezier van de Belgische gemeenten Pelt en Hamont-Achel tot ver over de Nederlandse grens in de gemeenten Valkenswaard, Heeze-Leende, Cranendonck en de zuidgrens van Eindhoven.

  • Meer informatie over natuurgrenspark De Groote Heide vind je hier
  • De wandelkaart kan je kopen bij de toeristische diensten van Pelt en Hamont-Achel of via de website www.degrooteheide.eu
  • Wil je je route digitaal uitstippelen verwijzen we je voor de Belgische gemeenten naar www.wandelknooppunt.be. Om de routes in de Nederlandse gemeenten te ontdekken surf je naar www.VisitBrabant.nl
  • Onderaan deze pagina vind je als bijlage een kaart van wandelnetwerk Bosland en De Groote Heide

Voerstreek

De Voerstreek is een van de mooiste Vlaamse wandelregio’s. Het prachtige landschap kan je verkennen via het bewegwijzerde wandelnetwerk, goed voor zo’n 125 kilometer stapplezier. Aan de hand van ruim 90 genummerde knooppunten kan de wandelaar zelf zijn wandeling uitstippelen op onverharde en verkeersluwe paden. Of je volgt één van de themawandelingen langs bossen, riviertjes, holle wegen, statige hoeves en kastelen, bijzondere vakwerkhuisjes en mooie panorama’s. 

De Merode

Landschapspark De Merode ligt op de overgang tussen Kempen en Hageland. Het strekt zich uit over drie provincies: Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen en 9 gemeenten: Aarschot, Diest, Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo. Een deel van het wandelnetwerk van De Merode loopt dus over Limburgs grondgebied.

RivierPark Maasvallei

Ook in het RivierPark Maasvallei, het landschapspark langs de oevers van de Maas in Belgisch en Nederlands Limburg, kun je wandelen op knooppunten. Op dit moment vind je het knooppuntensysteem (of knopenlopen) alleen in enkele Nederlandse gemeentes in Midden-Limburg (Maasgouw en Echt-Susteren). Op termijn wordt verwacht dat ook andere Nederlandse gemeentes zullen overstappen op dit systeem.

  • Op de websites van VVV Midden-Limburg en Visit Zuid-Limburg vind je meer info over het knopenlopen per gemeente. 
  • Een route digitaal uitstippelen doe je via de routeplanner van VVV Midden-Limburg. 
  • Meer informatie over het RivierPark Maasvallei vind je hier.