Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Warmbeekvallei

13,9 km (18800 stappen)   3 u 29 min    rood
Horeca Parking Bezoekersonthaal

De Groote Heide: Warmbeek startplaats Achelse Kluis
De Groote Heide: Warmbeek - instapplaats Domein de Bever
De Groote Heide: Warmbeek - instapplaats 't Mulke

Downloaden voor GPS Printen


Ontdek het hele noordelijk deel van de Warmbeekvallei tijdens deze lange wandelroute. De route loopt voornamelijk over onverharde paden door bosgebieden en langs weilanden. Je wandelt langs de Warmbeek en ontdekt op je route enkele historische gebouwen.

Kenmerken

Regio: De Groote Heide
Kleur: rood
Afstand: 13,9 km
Duur wandeling: 3 u 29 min
Landschap: Bos, Beekvallei, Akkers / weilanden, Waterplas / vijver
Andere: Grotendeels onverhard


Praktische info

  • Je kan deze route starten vanaf De Achelse Kluis of vanaf Domein De Bever
  • De route is enkel toegankelijk met stevige kinderwagens
  • Aangepast schoeisel nodig, het pad langs de beek kan in natte periodes modderig zijn
  • Gelieve honden aan de leiband te houden
  • Op beide startplaatsen is horeca aanwezig, onderweg passeer je ook langs Hoeveijs 't Mulke

TIP!

Stap even binnen in het bezoekerscentrum in de Achelse Kluis en krijg hier extra informatie over De Kluis en haar omgeving

Wandelkaart

De wandelkaart van de wandelussen in de Warmbeekvallei kan je niet verkrijgen via onze webshop. Je kan ze bestellen via de website van VVV Hamont-Achel

Natuur op je weg

Wandelen in Hamont-Achel ...
‘genieten’ in de Warmbeekvallei
Voor u hebben reeds velen het gebied rond de Warmbeek ontdekt als een uitzonderlijk gebied.
De Warmbeek die van zuid naar noord door onze gemeente vloeit, heeft­ ervoor gezorgd dat tussen de deelgemeenten Hamont en Achel een groot natuurgebied ontstond.
Het wandelgebied heeft­ 4 vertrekplaatsen van waaruit u tien in beide richtingen bewegwijzerde wandelingen kunt maken. De wandelingen variëren van 2 tot 13,9 km.
Het is ook mogelijk de wandelingen aan te vatten in het centrum van Achel-Dorp en Achel-Statie via bewegwijzerde aanlooproutes (bruine kruisjes).
Naast de unieke natuurbeleving vindt u overal restanten uit het rijke historische verleden. Over die monumenten en bezienswaardigheden geven de infoborden u wat meer informatie.
Voor de ‘echte’ wandelaar is dit meteen een uitnodiging om wat langer in deze natuurlijke omgeving te verblijven.

Uitgebreide beschrijving

Voor deze lange rode route kan je kiezen of je vertrekt aan de Achelse Kluis of bij Domein De Bever. Wanneer je bij de voormalige trappistenabdij vertrekt volg je de warmbeek stroomopwaarts.

Het eerste stuk van het wandelpad loopt langs de oever van de Warmbeek. Werp af en toe een blik achterop om te genieten van de majestueuze abdij en haar omliggende weilanden. Vervolgens geniet je van de rust in de heerlijk geurende dennenbossen om verderop de plas bij Domein de Bever te ontdekken. Je verlaat het domein en loopt verder langs de oever van de Warmbeek tot bij 't Mulke, een oude watermolen. Hier werd een vistrap aangelegd om vissen te helpen hun paaiplaatsen stroomopwaarts te bereiken. Je loopt hier kort over een rustige verharde weg om even verderop linksaf in een zandweg in te draaien. Hier kan je een blik werpen op de mysterieuze Tomp.
De route loopt vervolgens langs de Waag, een ruïne van een oud weeghuis.  Langs de Hamontse dennenbossen en weilanden kuier je rustig verder tot aan de statige toegangsdreef bij De Achelse Kluis en arriveer je bij je startpunt.

DE VALLEI VAN DE WARMBEEK 

De Warmbeek ontspringt twintig kilometer verder zuidwaarts in de gemeente Peer. Ter hoogte van Sint-Huibrechts-Lille stroomt zij onder het kanaal Bocholt-Herentals door. De Warmbeek stroomt iets meer dan 8 km op het grondgebied van Hamont -Achel en heeft hier een verval van 9 meter.

Bij het passeren van de Nederlandse grens verandert haar naam naar Tongelreep om tenslotte bij de Genneper Parken in Eindhoven uit te monden in de Dommel.
In het verleden werden de meanders van de Warmbeek ter hoogte van de Achelse kluis rechtgetrokken, ingedijkt en opgestuwd. Het water werd sneller afgevoerd naar het noorden.
Dankzij de hermeandering zal dit gebied opnieuw functioneren als waterbuffer. De rivier mag hier tijdens hoge waterstanden overstromen.

Tussen de Tomp en het Mulke werd de bedding van de rivier in het verleden ook verlegd voor de aanleg van een molenvijver van ongeveer 7 ha groot. Deze molenvijver garandeerde de werking van de watermolen in droge periodes.

In 2015 zijn er in de Warmbeek ter hoogte van de vroegere watermolen het Mulke, vistrappen gebouwd. Die moeten ervoor zorgen dat vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen en zo hun paaiplaatsen kunnen bereiken.
Stroomopwaarts van de vistrap werd ook een ‘paairiffle’ aangelegd. Een ideale paaiplaats voor zeldzame beekvissen zoals de kopvoorn en de serpeling.Foto's / video's