Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Warmbeekvallei

1,8 km (2400 stappen)   26 min    thema
Leuk voor kinderen Horeca Parking

De Groote Heide: Warmbeek - instapplaats Domein de Bever

Downloaden voor GPS Printen


Ontdek via het Beverpad al spelenderwijs het valleigebied rond Domein de Bever. Onderweg passeer je verschillende leuke speelelementen voor jong en oud. Let op, eventuele wandelwagens moeten goed geschikt zijn voor zwaarder terrein!

Kenmerken

Regio: De Groote Heide
Kleur: thema
Afstand: 1,8 km
Duur wandeling: 26 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Heide, Bos, Beekvallei, Waterplas / vijver
Andere: Openbaar vervoer, Grotendeels onverhard


Praktische info

  • Onderweg vind je verschillende speelelementen
  • Je kan een infofolder van het Beverpad bekjken op de website van VVV Hamont-Achel
  • De route is enkel toegankelijk met stevige kinderwagens
  • Aangepast schoeisel is nodig, het pad langs de beek kan in natte periodes modderig zijn
  • Gelieve honden aan de leiband te houden
  • Bij de startplaats als onderweg is horeca aanwezig

 

Wandelkaart

De wandelkaart van de wandelussen in de Warmbeekvallei kan je niet verkrijgen via onze webshop. Je kan ze bestellen via de website van VVV Hamont-Achel

Natuur op je weg

Wandelen in Hamont-Achel ...
‘genieten’ in de Warmbeekvallei
Voor u hebben reeds velen het gebied rond de Warmbeek ontdekt als een uitzonderlijk gebied.
De Warmbeek die van zuid naar noord door onze gemeente vloeit, heeft­ ervoor gezorgd dat tussen de deelgemeenten Hamont en Achel een groot natuurgebied ontstond.
Het wandelgebied heeft­ 4 vertrekplaatsen van waaruit u tien in beide richtingen bewegwijzerde wandelingen kunt maken. De wandelingen variëren van 2 tot 13,9 km.
Het is ook mogelijk de wandelingen aan te vatten in het centrum van Achel-Dorp en Achel-Statie via bewegwijzerde aanlooproutes (bruine kruisjes).
Naast de unieke natuurbeleving vindt u overal restanten uit het rijke historische verleden. Over die monumenten en bezienswaardigheden geven de infoborden u wat meer informatie.
Voor de ‘echte’ wandelaar is dit meteen een uitnodiging om wat langer in deze natuurlijke omgeving te verblijven.

Uitgebreide beschrijving

Kom klimmen en klauteren op het Beverpad!

Ontdek de Warmbeekvallei op een speelse manier. Steek de beek over via een touwenparcours, ontdek het waterleven in de vijver, leg je languit op een bank en geniet van de rust van de vallei of geniet van het uitzicht over de blauwe bessenplantage. Onderweg leert jong en oud meer over de dieren en planten in de vallei.

 

DE VALLEI VAN DE WARMBEEK 

De Warmbeek ontspringt twintig kilometer verder zuidwaarts in de gemeente Peer.
Ter hoogte van Sint-Huibrechts-Lille stroomt zij onder het kanaal Bocholt-Herentals door. De Warmbeek stroomt iets meer dan 8 km op het grondgebied van Hamont -Achel en heeft hier een verval van 9 meter.
Bij het passeren van de Nederlandse grens verandert haar naam naar Tongelreep om tenslotte bij de Genneper Parken in Eindhoven uit te monden in de Dommel.
In het verleden werden de meanders van de Warmbeek ter hoogte van de Achelse kluis rechtgetrokken, ingedijkt en opgestuwd. Het water werd sneller afgevoerd naar het noorden.
Dankzij de hermeandering zal dit gebied opnieuw functioneren als waterbuffer. De rivier mag hier tijdens hoge waterstanden overstromen.

Tussen de Tomp en het Mulke werd de bedding van de rivier in het verleden ook verlegd voor de aanleg van een molenvijver van ongeveer 7 ha groot. Deze molenvijver garandeerde de werking van de watermolen in droge periodes.

In 2015 zijn er in de Warmbeek ter hoogte van de vroegere watermolen het Mulke, vistrappen gebouwd. Die moeten ervoor zorgen dat vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen en zo hun paaiplaatsen kunnen bereiken.
Stroomopwaarts van de vistrap werd ook een ‘paairiffle’ aangelegd. Een ideale paaiplaats voor zeldzame beekvissen zoals de kopvoorn en de serpeling.Foto's / video's