Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Warmbeekvallei

3,3 km (4400 stappen)   48 min    groen
Horeca Parking

De Groote Heide: Warmbeek - instapplaats 't Mulke

Downloaden voor GPS Printen


De korte groene route leidt je lang historische plekken zoals De Tomp en De Waag. Bij de startplaats kan je de vistrap bezichtigen en genieten van een lekker ijsje in 't Mulke .

Kenmerken

Regio: De Groote Heide
Kleur: groen
Afstand: 3,3 km
Duur wandeling: 48 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Bos, Beekvallei, Akkers / weilanden
Andere: Grotendeels onverhard


Uitgebreide beschrijving

Volg deze korte wandellus vanaf 't Mulke. Ontdek onderweg de vistrap en de mysterieuze Tomp. Verderop passeer je  de ruïne van 'de Waag', een historische site waar de molenrechten van de omgeving opgevolgd werden. Hier is ook de geologische tuin, een verzameling met vooral Belgische gesteenten, die langs een cirkelvormig pad liggen. De schaal van deze cirkel stelt de tijdschaal van de gesteenten voor.

Je loopt hierna gedeeltelijk langs de oever van een sloot waar het pad er soms drassig bij kan liggen en wandelwagens moeilijk kunnen passeren. Dit kan je vermijden door bij de Waag de brede dreef te volgen tot aan 't Mulke (richting knooppunt 182 dus). In dit geval is de route perfect toegankelijk voor rolstoelen en wandelwagens.Je passeert

DE VALLEI VAN DE WARMBEEK 

De Warmbeek ontspringt twintig kilometer verder zuidwaarts in de gemeente Peer. Ter hoogte van Sint-Huibrechts-Lille stroomt zij onder het kanaal Bocholt-Herentals door. De Warmbeek stroomt iets meer dan 8 km op het grondgebied van Hamont -Achel en heeft hier een verval van 9 meter.

Bij het passeren van de Nederlandse grens verandert haar naam naar Tongelreep om tenslotte bij de Genneper Parken in Eindhoven uit te monden in de Dommel.
In het verleden werden de meanders van de Warmbeek ter hoogte van de Achelse kluis rechtgetrokken, ingedijkt en opgestuwd. Het water werd sneller afgevoerd naar het noorden.
Dankzij de hermeandering zal dit gebied opnieuw functioneren als waterbuffer. De rivier mag hier tijdens hoge waterstanden overstromen.

Tussen de Tomp en het Mulke werd de bedding van de rivier in het verleden ook verlegd voor de aanleg van een molenvijver van ongeveer 7 ha groot. Deze molenvijver garandeerde de werking van de watermolen in droge periodes.

In 2015 zijn er in de Warmbeek ter hoogte van de vroegere watermolen het Mulke, vistrappen gebouwd. Die moeten ervoor zorgen dat vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen en zo hun paaiplaatsen kunnen bereiken.
Stroomopwaarts van de vistrap werd ook een ‘paairiffle’ aangelegd. Een ideale paaiplaats voor zeldzame beekvissen zoals de kopvoorn en de serpeling.Foto's / video's