Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Munsterbos

9,0 km (12100 stappen)   2 u 14 min
Parking

Munsterbos, startplaats Munsterbilzen Dorp
Munsterbos-Munsterbilzen Taunusweg

Downloaden voor GPS Printen

Kenmerken

Regio: Nationaal Park Hoge Kempen
Kleur: oranje
Afstand: 9,0 km
Duur wandeling: 2 u 14 min
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Landschap: Bos, Beekvallei, Akkers / weilanden, Waterplas / vijver
Andere: Openbaar vervoer, Grotendeels onverhard


Praktische info

  • Stevige schoenen of laarzen zijn aangeraden.
  • Pas op voor teken, gebruik een insectwerend middel in de zomer.
  • Honden zijn welkom aan de leiband.

Natuur op je weg

Drie natuurverenigingen (Limburgs Landschap, Natuurpunt, Orchis) en de Vlaamse overheid (Agentschap voor Natuur & Bos), zetten zich in voor het behoud, herstel en beheer van schitterende bos- en natuurdomeinen in dit overgangsgebied tussen de Hoge Kempen en Haspengouw.

Ze doen dat met de hulp van de betrokken gemeenten (Bilzen, Lanaken, Zutendaal), de provincie Limburg, de Regionale Landschappen (Kempen & Maasland en Haspengouw & Voeren) en natuurlijk niet te vergeten tal van vrijwilligers.

Verder helpt de Bosgroep Limburg boseigenaren met een natuurvriendelijk bosbeheer en zetten de gemeenten volop in op hun gemeentebossen en parken. De Vlaamse Waterweg tekent onder andere voor bloemrijke bermen langs het Albertkanaal.

Uitgebreide beschrijving

Deze lus van 13,1 km brengt je doorheen het Munsterbos langs een vijverlandschap, het kasteel van Groenendaal en loopt voor een serieus stuk langs het Albertkanaal.

De vijvers van het Munsterbos zijn het geliefkoosde terrein voor moerasvogels, zoals de blauwborst en de waterral. De roerdomp komt hier in de winter voedsel zoeken. De boomleeuwerik, boompieper, roodborsttapuit en de levendbarende hagedis vinden in de heiderelicten de ideale leefomgeving. Wespendief, havik, buizerd en boomvalk zijn broedvogels.

Deze route gaat ook door het Bonijterbos dat deel uitmaakt van de Munstervallei. Vooral voor roof -en bosvogels is dit een belangrijk gebied.Foto's / video's