Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Munsterbos

5,2 km (7100 stappen)   1 u 18 min    blauw
Parking Bezoekersonthaal

Munsterbos, startplaats Hoelbeek kerk

Downloaden voor GPS Printen


Goed verborgen in de bosrijke omgeving van Hoelbeek ligt de ruïne van het fort van Jonckholt. Wat er overgebleven is van deze postmiddeleeuwse versterking zijn de vier duidelijk herkenbare hoektorens waarin de verdedigingslinie plaats nam en het unieke

Kenmerken

Regio: Nationaal Park Hoge Kempen
Kleur: blauw
Afstand: 5,2 km
Duur wandeling: 1 u 18 min
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Landschap: Bos, Park
Andere: Grotendeels onverhard


Praktische info

  • Stevige schoenen of laarzen zijn aangeraden.
  • Pas op voor teken, gebruik een insectwerend middel in de zomer.
  • Honden zijn welkom aan de leiband.
  • Openbaar vervoer: met lijn 20a reis je tot aan bushalte ‘Hoelbeek kruispunt Jonckholtstraat’ op 150 m van startplaats Hoelbeek Kerk.

Natuur op je weg

Drie natuurverenigingen (Limburgs Landschap, Natuurpunt, Orchis) en de Vlaamse overheid (Agentschap voor Natuur & Bos), zetten zich in voor het behoud, herstel en beheer van schitterende bos- en natuurdomeinen in dit overgangsgebied tussen de Hoge Kempen en Haspengouw.

Ze doen dat met de hulp van de betrokken gemeenten (Bilzen, Lanaken, Zutendaal), de provincie Limburg, de Regionale Landschappen (Kempen & Maasland en Haspengouw & Voeren) en natuurlijk niet te vergeten tal van vrijwilligers.

Verder helpt de Bosgroep Limburg boseigenaren met een natuurvriendelijk bosbeheer en zetten de gemeenten volop in op hun gemeentebossen en parken. De Vlaamse Waterweg tekent onder andere voor bloemrijke bermen langs het Albertkanaal.

Uitgebreide beschrijving

Starten doe je aan de kerk van Hoelbeek. Deze route van 6,2 km brengt je langs de burchtruïne Jonckholt en het kasteel van Groenendaal. Je wandelt doorheen domeinbos Groenendaal, een oud loofbos met gewone es, Europese vogelkers en voorjaarsbloeiers zoals bosanemoon en slanke sleutelbloem. Maar ook Kempische eikenberkenbossen met dalkruid, lelietje-van-dalen en wie weet spot jij wel de middelste bonte specht.Foto's / video's