Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Munsterbos

4,9 km (6600 stappen)   1 u 12 min    groen
Parking

Munsterbos, startplaats Hoelbeek kerk

Downloaden voor GPS Printen


Kenmerken

Regio: Nationaal Park Hoge Kempen
Kleur: groen
Afstand: 4,9 km
Duur wandeling: 1 u 12 min
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Landschap: Bos, Beekvallei, Akkers / weilanden, Park
Andere: Grotendeels onverhard


Praktische info

  • Stevige schoenen of laarzen zijn aangeraden.
  • Pas op voor teken, gebruik een insectwerend middel in de zomer.
  • Honden zijn welkom aan de leiband.

Natuur op je weg

Drie natuurverenigingen (Limburgs Landschap, Natuurpunt, Orchis) en de Vlaamse overheid (Agentschap voor Natuur & Bos), zetten zich in voor het behoud, herstel en beheer van schitterende bos- en natuurdomeinen in dit overgangsgebied tussen de Hoge Kempen en Haspengouw.

Ze doen dat met de hulp van de betrokken gemeenten (Bilzen, Lanaken, Zutendaal), de provincie Limburg, de Regionale Landschappen (Kempen & Maasland en Haspengouw & Voeren) en natuurlijk niet te vergeten tal van vrijwilligers.

Verder helpt de Bosgroep Limburg boseigenaren met een natuurvriendelijk bosbeheer en zetten de gemeenten volop in op hun gemeentebossen en parken. De Vlaamse Waterweg tekent onder andere voor bloemrijke bermen langs het Albertkanaal.

Uitgebreide beschrijving

Starten doe je aan de kerk van Hoelbeek. Deze route van 4,9 km brengt je langs de burchtruïne Jonckholt. De mergelstenen fundamenten van de muren en de vier robuuste hoektorens lagen eeuwen-lang begraven in de moerassige bodem vóór ze werden blootgelegd. Jonckholt is nooit hoger-opgebouwd geweest dan wat je nu ziet: een onvoltooid fort dat in allerijl is opgeworpen aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Je wandelt ook in de omgeving van de Meersbeek waar je op zoek kan gaan naar de beekprik.Foto's / video's