Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Tösch - Langeren

1,6 km (2200 stappen)   24 min    groen
Leuk voor kinderen Horeca Kinderwagens Parking Bezoekersonthaal

Startplaats: Kapelweg 60, Wurfeld (Maaseik) KempenBroek: Vallei van de Bosbeek - Instapplaats Kasteel van Wurfeld

Downloaden voor GPS Printen


Dit korte ommetje voert je rond het kasteel van Wurfeld, langs de Wurfeldermolen en langs de Bosbeek. Je steekt de Bosbeek 2 keer over.

Kenmerken

Regio: KempenBroek
Kleur: groen
Afstand: 1,6 km
Duur wandeling: 24 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Beekvallei, Akkers / weilanden
Andere: Openbaar vervoer


Praktische info

  • Trek zeker stevige schoenen of laarzen aan
  • Gebruik insectenwerend middel in de zomer
  • Pas op voor teken en processierupsen
  • Verkies je een mozaïek van uitzichten? Dan ben je aan het juiste adres. Wel 5 verschillende lussen met 29 km wandelplezier slingeren hier door het landschap. De routes met alle informatie vind je terug op wandelkaart ‘Tösch-Langeren’.

http://www.kempenbroek.eu

Natuur op je weg

De organisaties die verantwoordelijk zijn voor het beheer in het gebied:

Vlaamse Landmaatschappij www.vlm.be 

De Vlaamse landmaatschappij is een organisatie die mee instaat voor de zorg voor de open ruimte in Vlaanderen.

Limburgs Landschap vzw www.limburgs-landschap.be

 Limburgs Landschap koopt, beheert en richt natuurlandschappen in. Daarnaast laat de vereniging iedereen kennismaken met haar natuur door de beherende gebieden zoveel mogelijk open te stellen.

Agentschap voor Natuur en Bos - www.natuurenbos.be

Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor de aankoop en beheer van natuurreservaten, bossen,parken,en viswaters in vlaanderen.Ze zijn verantwoordelijk voor wildbeheer , vogelbescherming en geven openbare besturen en particuliere eigenaars ondersteuning of advies bij het beheer van hun bossen of parken.

Uitgebreide beschrijving

Deze korte wandeling toont je de omgeving rond het kasteel van Wurfeld. Wurfeld is een klein gehucht van Maaseik. De naam is afkomstig van wilgenveld en verwijst naar de eens uitgestrekte moerassen en wilgenstruwelen van het gebied. Je komt langs de Wurfeldermolen die hier al staat van voor 1437. Het erf is door het landschapsteam en de Vlaamse Landmaatschappij opgeknapt.

In Wurfeld, een gehucht van Maaseik ligt het wandelgebied Tösch-Langeren. De Bosbeek vormt hier de natuurlijke scheiding tussen twee contrastrijke landschappen. In het natuurgebied de Tösch word je verrast door een stukje wildheid, maar op kleine schaal. De natte ondergrond zorgt voor een moerassige omgeving met broekbossen, poelen, ruigtes en struwelen. Voeg daar nog grazende Schotse Hooglanders en Konikpaarden aan toe en het wildernisplaatje is af. De struiken en wilgen zijn onweerstaanbaar voor typische vogels zoals blauwborst, sprinkhaanrietzanger en rietgors. Aan de noordelijke zijde van de Bosbeek ligt het gebied Langeren. Hier bepalen akkers en weilanden het uitzicht. Langeren herbergt een schat aan kleine landschapselementen: veel van de houtwallen en houtkanten staan hier al meer dan 100 jaar en geven het landschap een pittoresk karakter.

Wandelkaarten kopenFoto's / video's