Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Vallei van de Bosbeek

Detailfoto van Vallei van de Bosbeek

€ 2,50

Het wandelgebied Vallei van de Bosbeek heette vroeger wandelgebied Tösch-Langeren. Het wandelgebied werd sterk naar het westen uitgebreid, er werden 3 routes van meer dan 10 kilometer toegevoegd voor de meer ervaren wandelaar. Je kan je wandeling starten aan Kasteel Wurfeld in Maaseik of sporthal De Borg in Neeroeteren.

Het gebied wordt bepaald door de Bosbeek, die ook wel de Oeterbeek wordt genoemd. Deze beek ontspringt op het Kempens Plateau en bereikt na een vrij groot verval de Vlakte van Bocholt. Ze wordt onder de Zuid-Willemsvaart door geleid richting Neeroeteren waarna ze eerder traag door het vlakke landschap loopt. 

In Wurfeld vormt de Bosbeek de natuurlijke scheiding tussen twee contrastrijke landschappen. In de Tösch word je verrast door een stukje wildheid op kleine schaal in een moerassige omgeving met broekbossen, poelen, ruigtes en struwelen. Aan de noordzijde van de kronkelende Bosbeek ligt het gebied Langeren. Hier bepalen vooral akkers en weilanden het uit-zicht. Je vindt er een schat aan kleine landschapselementen zoals houtwallen en houtkanten van meer dan 100 jaar oud. 
Op deze beek zijn nog tal van watermolens aanwezig zoals de Klaaskensmolen in Neeroeteren, de laatste nog werkende zaag-watermolen in Vlaanderen en de Würfeldermolen in Würfeld.

€ 2,50