Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Herkenrode

3,4 km (4600 stappen)   51 min    blauw
Horeca Parking Bezoekersonthaal

Startplaats: Herkenrodeabdij 4, Hasselt De Wijers: Herkenrode - startplaats Abdijsite

Downloaden voor GPS Printen


Herkenrode is niet alleen een historische site, ook vandaag wordt er nog aan landbouw gedaan door de Herkenrodeboer. Ontdek eens de andere kant van het gebied en dwaal tussen de velden. Bij nat weer trek je best laarzen aan!

Kenmerken

Regio: De Wijers
Kleur: blauw
Afstand: 3,4 km
Duur wandeling: 51 min
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Landschap: Akkers / weilanden, Boomgaarden, Grasland
Andere: Openbaar vervoer, Grotendeels onverhard


Praktische info

  • Openbaar vervoer:
    - Lijn 51 Hasselt -  Heusden ( halte Herkenrode Brug)
      Controleer zeker www.delijn.be voor deze dienstregeling
  • Honden steeds aan de leiband, een hondenlosloopzone is voorzien naast parking

 

Natuur op je weg

Terreinbeheerders in dit gebied:

Agentschap Natuur en Bos - www.natuurenbos.be

Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor de aankoop en beheer van natuurreservaten, bossen,parken,en viswaters in Vlaanderen.Ze zijn verantwoordelijk voor wildbeheer, vogelbescherming en geven openbare besturen en particuliere eigenaars ondersteuning of advies bij het beheer van hun bossen of parken.

Abdij van Herkenrode - www.abdijsiteherkenrode.be

In en rond de oude hoevegebouwen van de abdij Herkenrode valt er heel wat te beleven. Bezoek het belevingscentrum, ga op wandeltocht of vertrek op fietstocht om het bijzondere natuurgebied rond de abdij te verkennen.

 

Uitgebreide beschrijving

Deze blauwe route leidt je langs het zuidelijke deel van de site van de abdij van Herkenrode. Je wandelt vooral langs akkers en velden.

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft heel wat inspanningen geleverd om het landschap te herstellen. Het lijkt wel alsof je in de 17de eeuw rondloopt, de bloeitijd van de abdij. In de verschillende hoogstamboomgaarden krijgen tientallen oude appel- en peer variëteiten opnieuw een plek. Van de appels wordt appelsap geperst. Schapen en runderen helpen een tandje om de vochtige graslanden te beheren. de nieuwe vijvers zijn voor de roerdomp een broedplaats. Soorten zoals graspieper, veldleeuwerik en roodborsttapuit voelen zich thuis op Herkenrode!

De molen van Tuilt werd reeds in 1083 als banmolen vernoemd. Ban betekent dwang of plicht. Inwoners van Tuilt waren namelijk verplicht hun graan te laten malen in deze molen. Een vroege vorm van belasting! Om de molen aan te drijven werd een molenstuw aangelegd die het waternieveau regelde. Hierdoor konden veel vissen niet naar andere gebieden zwemmen om voedsel te zoeken of zich voort te planten. De gracht rondom de molen werd daarom als omleidingskanaal ingericht. 

Wandelkaarten kopenFoto's / video's