Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Herkenrode

4,4 km (5900 stappen)   1 u 5 min    geel
Horeca Parking Bezoekersonthaal

Startplaats: Herkenrodeabdij 4, Hasselt De Wijers: Herkenrode - startplaats Abdijsite
De Wijers: Herkenrode - instapplaats Zolderse Kiezel

Downloaden voor GPS Printen


Deze route gidst je over het prachtige historische domein van de abdij van Herkenrode. Je wandelt langs de vijvers, het oude Engels Park, tussen de velden en passeert verschillende gebouwen van de abdij. Een echte aanrader!

Kenmerken

Regio: De Wijers
Kleur: geel
Afstand: 4,4 km
Duur wandeling: 1 u 5 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Akkers / weilanden, Boomgaarden, Grasland, Dorp
Andere: Openbaar vervoer, Grotendeels onverhard


Praktische info

  • -Openbaar vervoer:
    - Lijn 51 Hasselt -  Heusden (halte  Herkenrode Brug
     Controleer zeker www.delijn.be voor deze dienstregeling
  • De route is erg moeilijk toegankelijk voor wandelwagens
  • Honden steeds aan de leiband, een hondenlosloopzone is voorzien bij de abdij naast parking 1 
  • Links van het poortgebouw vind je het toeristisch infokantoor
  • Er is horeca aanwezig bij de startplaats aan de abdij 

Natuur op je weg

Terreinbeheerders in dit gebied:

Agentschap Natuur en Bos - www.natuurenbos.be

Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor de aankoop en beheer van natuurreservaten, bossen,parken,en viswaters in Vlaanderen.Ze zijn verantwoordelijk voor wildbeheer, vogelbescherming en geven openbare besturen en particuliere eigenaars ondersteuning of advies bij het beheer van hun bossen of parken.

Abdijsite Herkenrode - www.abdijsiteherkenrode.be

In en rond de oude hoevegebouwen van de abdij Herkenrode valt er heel wat te beleven. Bezoek het belevingscentrum, ga op wandeltocht of vertrek op fietstocht om het bijzondere natuurgebied rond de abdij te verkennen.

Uitgebreide beschrijving

De gele route leid je over het volledige gebied van de Abdij van Herkenrode. Tijdens je wandeling passeer je langs verschillende historische gebouwen van de site. Sommige hiervan werden reeds prachtig gerestaureerd. Je wandeling slingert door het grote Engelse Park, langs oude visvijvers, de Zonderikbeek en de Demer. Een aanrader!

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft heel wat inspanningen geleverd om het landschap te herstellen. Het lijkt wel alsof je in de 17de eeuw rondloopt, de bloeitijd van de abdij. In de verschillende hoogstamboomgaarden krijgen tientallen oude appel- en peer variëteiten opnieuw een plek. Van de appels wordt appelsap geperst. Schapen en runderen helpen een tandje om de vochtige graslanden te beheren. de nieuwe vijvers zijn voor de roerdomp een broedplaats. Soorten zoals graspieper, veldleeuwerik en roodborsttapuit voelen zich thuis op Herkenrode!

De molen van Tuilt werd reeds in 1083 als banmolen vernoemd. Ban betekent dwang of plicht. Inwoners van Tuilt waren namelijk verplicht hun graan te laten malen in deze molen. Een vroege vorm van belasting! Om de molen aan te drijven werd een molenstuw aangelegd die het waternieveau regelde. Hierdoor konden veel vissen niet naar andere gebieden zwemmen om voedsel te zoeken of zich voort te planten. De gracht rondom de molen werd daarom als omleidingskanaal ingericht. 

Wandelkaarten kopenFoto's / video's