Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

7 romantische wandelingen in Limburg ❤️

Of je nu op zoek bent naar een wandeling bij zonsopgang of zonsondergang, een rustige wandeling, een wandeling met picknickplekken of met mooie vergezichten, Wandelen in Limburg heeft voor elk wat wils.

1. Kijk naar de zonsopgang vanop het hoogste natuurlijke punt van het Nationaal Park Hoge Kempen

De blauwe wandeling van 5 km vanuit Toegangspoort Mechelse Heide leidt je naar het hoogste natuurlijke punt van het Nationaal Park Hoge Kempen: een panoramapunt waar je prachtige vergezichten hebt. Je moet wel even flink klimmen maar geef toe, wat is er romantischer dan de dag te beginnen met een schitterende zonsopgang? Geniet van vergezichten tot in Nederland en bij helder weer zelfs tot in Duitsland en de Hoge Venen. Daarna wandel je verder door de heide en heb je een mooi zicht op de voormalige zandgroeve.

 

2. Zie de zon achter de horizon verdwijnen op de mijnterril van Beringen

Eerder een avondmens dan een ochtendmens? Trek dan naar de be-MINE in Beringen en geniet van een romantische zonsondergang vanop de 135 meter hoge top van de terril van de mijn van Beringen. Duik nadien de mijncité in voor wat couleur locale of geniet van een lokaal Koolputtersbier in café Mijnmuseum.

 

3. Laat je betoveren door de romantische omgeving van Kasteel Vilain XIIII in Leut (Maasmechelen)

Hier woonde burggraaf Charles Vilain XIIII jarenlang gelukkig samen met zijn vrouw Pauline (19de eeuw). Op deze plek brachten ze maar liefst 7 dochters ter wereld voor wie papa Vilain XIIII elk een prachtige boom liet aanplanten in het uitgestrekte kasteelpark. Wanneer Charles Vilain XIIII van huis was voor zaken, schreef hij graag brieven naar zijn geliefde vrouw en dochters aan het thuisfront. De brieven zijn stille getuigen van vreugde en verdriet in het kasteelleven, maar geven ook extra betekenis en beleving aan een aantal erfgoedelementen in en rond het kasteel.

Deze brieven werden onlangs teruggevonden en onderzocht. Vanaf het voorjaar van 2024 zal iedereen ook zelf op zoek kunnen gaan naar de geheimen die het kasteel en het domein met zich meedragen tijdens een ‘podwalk’, ontwikkeld door Toerisme Vlaanderen. Tot die tijd kun je er zelf je fantasie de vrije loop laten langs de rode route (14 km) die je alle bijzondere plekjes van het domein laat zien.

 

4. Nostalgie en romantiek gaan hand in hand in Bokrijk

Breng je liever een hele dag in de natuur door? Dat kan perfect tussen de vijvers van De Wijers, mét een glimpje nostalgie! Start aan het kasteel van Bokrijk en de blauwe route leidt je langs het Arboretum. Wedden dat je er verscholen tussen de eeuwenoude bomen een leuk bankje vindt om gezellig bij te praten?

 

5. Picknicken in een Nationaal Park? Dat kan!

Verras je geliefde met een uitgebreide picknickmand die je kan laten leveren in de Grote Hof, pal in Nationaal Park Bosland. Nadien kan je samen met je lief het 143 ha grote landgoed gaan verkennen langs de rode route (10 km).

Meer info over de picknickmand vind je hier.

 

6. Geniet van elkaar én van de stilte in Zutendaal

Deze wandeling van 8 km vanuit Bezoekerscentrum Lieteberg leidt je doorheen het stiltegebied 'Zwarte Put'. Onderweg kom je verschillende stiltestenen tegen, zwerfkeien waar gedichten rond stilte in aanbracht zijn. Je treft ze aan als merkstenen en stopplaatsen voor stiltebeleving. Wandelen maar en ssst…

 

7. Alles-in-één wandeling in Haspengouw

Vertrek in Engelmanshoven-dorp voor een rustige en gevarieerde wandeling van 8 km die twee Haspengouwse kerkdorpen, Groot- en Klein-Gelmen, verbindt. Onderweg kom je typische Haspengouwse cafeetjes maar ook vele banken en picknicktafels tegen, wandel je langs wijndomein Kitsberg, door verschillende holle wegen en enkele flinke klimmetjes trakteren je op weidse vergezichten. Hier en daar valt het gsm-bereik weg, ideaal om helemaal tot rust te komen en van elkaars gezelschap te genieten.