Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Beringen-Mijn

6,7 km (9000 stappen)   1 u 39 min    rood
Horeca Parking Bezoekersonthaal

De rode route is tijdelijk omgeleid op terrein wegens werken aan de spoorwegbrug. De bewegwijzering op terrein en het kaartje op de site werden tijdelijk aangepast.

Startplaats: be-MINE 1, 3580 Beringen Vallei van de Zwarte Beek: Beringen be-MINE - Startplaats Todi
Vallei van de Zwarte Beek: Beringen Be-MINE - instapplaats grote terril Be-MINE

Downloaden voor GPS Printen


!!OPGELET!! Wegens werken aan de spoorwegbrug werd de rode route tijdelijk aangepast. De kaart op de website geeft de tijdelijke omleiding weer en op terrein is de bewegwijzering aangepast!!! De echte natuurliefhebber kan zijn hart ophalen op de grote terril van Beringen. Op dit prachtig stukje natuur is de link naar het verleden nooit veraf. De terril ontstond namelijk als steenstort van de mijnen. Intussen is de terril in beheer van het ANB. Kies de rode route en trakteer jezelf op een prachtig uitzicht over Limburg.

Kenmerken

Regio: De Zwarte Beek
Kleur: rood
Afstand: 6,7 km
Duur wandeling: 1 u 39 min
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Landschap: Bos, Grasland, Dorp, Park, Terril
Andere: Openbaar vervoer, Grotendeels onverhard, Heuvelachtig


Praktische info

OPGELET!

De rode route werd wegens werken aan de spoorbrug tijdelijk omgeleid (tot april 2023). Je kan de aangepaste bewegwijzering op terrein volgen. Het kaartje op deze site werd ook tijdelijk aangepast.
Volg je de rode route vanaf de startplaats bij duikcentrum TODI loop je tot juli heen- en terug langs hetzelfde pad tot aan de terril waar de werkelijke lus nu start.
Vertrek je aan de hondenlosloopzone bij startplaats 'Grote Terril' kan je bij het draaipoortje kiezen of je naar de mijnsite wil wandelen of gewoon de lus volgt en een kortere route maakt.

 

  • De rode route kan je volgen vanaf de startplaats aan het duik- en snorkelcentrum TODI of vanaf de startplaats 'Grote Mijnterril' in de orgelwinningsstraat
  • Honden aan de leiband houden
  • Er is een Hondenlosloopzone aanwezig bij de parking aan 'startplaats Grote Terril', Orgelwinningstraat, Beringen
  • Er is geen horeca langs de route maar je kan een korte omweg maken in de omgeving van de mijngebouwen.
  • Openbaar vervoer:
    Buslijn 32.58 en 90, halte Koersel Beringen Mijnen

 

 

Natuur op je weg

Terreinbeheerders in dit gebied:

Agentschap Natuur en Bos - www.natuurenbos.be

Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor de aankoop en beheer van natuurreservaten, bossen,parken,en viswaters in Vlaanderen.Ze zijn verantwoordelijk voor wildbeheer, vogelbescherming en geven openbare besturen en particuliere eigenaars ondersteuning of advies bij het beheer van hun bossen of parken.

Uitgebreide beschrijving

De rode route is een wandeling voor de echte natuurliefhebber. Je wandelt  over de grote terril van Beringen en ontdekt de bossen onderaan de berg. Wie een extra stukje klimt kan halverwege de route een korte omweg maken naar de top van de mijnterril. Hier word je getrakteerd op een prachtig uitzicht op de hele mijncité, en kijk je mijlenver in het rond. Voor deze wandeling kan je vertrekken aan het duik- en snorkelcentrum TODI vertrekken of aan de startplaats aan de grote terril. 

Tip:
Combineer de rode route met de gele route (Beide vertrekken aan het Duik- en snorkelcentrum TODI) en maak er een langere dagtrip van. Zo ontdek je zowel de natuur als de cultuur van het mijnverleden. Breng zeker ook een bezoekje aan het boeiende mijnmuseum!

Wandelkaarten kopenFoto's / video's