Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Venusberg

9,0 km (12100 stappen)   2 u 14 min    rood
Horeca Parking

Startplaats: Kerk Meldert, Zelemsebaan 1, Lummen Vallei van de Zwarte Beek: Venusberg - startplaats Kerk Meldert

Downloaden voor GPS Printen


TIJDELIJK OMGELEGD!!!!! WEGENS SLECHTE STAAT VAN DE KNUPPELPADEN WERD DE RODE ROUTE TIJDELIJK OMGELEGD! JE PASSEERT ENKEL LANGS DE NOORDRAND VAN DE BEEKVALLEI. OP BIJGEVOEGDE KAART ZIE JE DE REEDS AANGEPASTE ROUTE. Ga van droog naar nat en van laag naar

Kenmerken

Regio: De Zwarte Beek
Kleur: rood
Afstand: 9,0 km
Duur wandeling: 2 u 14 min
Moeilijkheidsgraad: Gevorderd
Landschap: Bos, Beekvallei, Moerasbos, Holle wegen
Andere: Openbaar vervoer, Grotendeels onverhard, Heuvelachtig


Praktische info

LET OP!!!

Omwille van de slechte staat van de knuppelpaden werd de rode route tijdelijk omgelegd. de wandeling passeert nu niet meer langs de Zwarte Beek, maar leidt je langs de noordrand van de beekvallei. Op deze webpagina vind je reeds de aangepaste route. Op terrein kan je gewoon de aangepaste bewegwijzering volgen.

  • De rode route start aan de kerk van Meldert, Zelemsebaan, Lummen
  • Honden steeds aan de leiband
  • In de beekvallei is het vaak erg vochtig, laarzen zijn aangeraden!
  • Openbaar vervoer:
    Bus 35c en 91 (Halte Meldert Centrum)
  • Er is horeca in de omgeving van de startplaats

 

Natuur op je weg

Terreinbeheerders in dit gebied:

Natuurpunt - www.natuurpunt.be

In de volledige Vallei van de Zwarte Beek beheert Natuurpunt verschillende prachtige natuurpareltjes. Natuurpunt maakt samen met vele plaatselijke vrijwilligers werk van meer en betere natuur voor iedereen. 

Natuurpunt wil meer natuur: dankzij onze inspanningen blijven unieke gebieden gevrijwaard.
Natuurpunt wil betere natuur: via deskundig beheer slagen we erin om de soortenrijkdom in onze natuurgebieden te verhogen. 
Natuurpunt wil natuur voor iedereen: we stellen onze natuurgebieden waar mogelijk open voor iedereen.

Wil ook jij helpen om de natuur in Vlaanderen te beschermen? Wordt vandaag nog lid van Natuurpunt!

Uitgebreide beschrijving

Ontdek de schitterende Venusberg, die je een prachtig zicht biedt over de Vallei van de Zwarte Beek! Om op de top te geraken, wandel je door geheimzinnige holle wegen, waar je misschien wel 'hossemennekes' tegenkomt!

Ga van de droge heuvelruggen naar de natte vallei van de Zwarte Beek en maak kennis met alle aspecten van deze unieke beekvallei tijdens een stevige wandeling. Trek zeker je laarzen aan, want het kan hier behoorlijk nat zijn! Ontdek de vele knoestige knoteiken die zo typisch zijn voor deze streek.

De Zwarte Beek in Limburg is één van de ecologisch meest waardevolle waterlopen van Vlaanderen.  Toch zijn ook daar werken nodig om de waterkwaliteit en het visbestand verder te verbeteren.

Het afwaarts gedeelte van de Zwarte Beek werd in het verleden rechtgetrokken. Er werden stuwen geplaatst en daardoor ging het contact tussen de waterloop en haar vallei verloren. In 2017-2018 werd er een hermeanderingsproject uitgevoerd door de Vlaamse Milieu Maatschappij in samenwerking met Natuurpunt. 

Het beekherstelproject van de Zwarte Beek verbeterde de structuurkwaliteit van de waterloop over een lengte van meer dan 2,5 km. In de gebieden ‘Bocht van Laren’ en ‘Schurfert’ werden (historische) meanders terug uitgegraven en de rechtgetrokken delen van de Zwarte Beek werden (gedeeltelijk) gedempt. De Zwarte Beek kreeg daardoor haar stromende karakter terug. De afwisseling tussen binnen- en buitenbochten met bijhorende variatie in stroomsnelheid, erosie- en sedimentatieprocessen creëert nu nieuwe kansen voor stroomminnende vissoorten zoals kopvoorn, serpeling en andere waterminnende planten en dieren.

De vismigratieknelpunten in de Zwarte Beek zoals de stuw ter hoogte van de Gestelse Heide en de Gestelse molen werden vispasseerbaar gemaakt. Naast een verbetering van de waterloopstructuur zorgde het project ook voor een verhoging van het waterbergend vermogen van de vallei en een herstel van de landschappelijke en ecologische waarden in het natuurgebied.

Wandelkaarten kopenFoto's / video's