Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Warmbeekvallei

4,4 km (6000 stappen)   1 u 6 min    blauw
Leuk voor kinderen Horeca Kinderwagens Parking

Startplaats: Molendijk 45, 3930 Hamont-Achel De Groote Heide: Warmbeekvallei - instapplaats 't Mulke

Downloaden voor GPS Printen


Tussen de startplaatsen Domein de Bever en 't Mulke loopt deze blauwe route langs de Warmbeek. kinderen ontdekken hier enkele speelelementen van het Beverpad (groene route). Aan de oostkant loop je door een mooie kastanjedreef waar vele vleermuizen nestelen.

Kenmerken

Regio: De Groote Heide
Kleur: blauw
Afstand: 4,4 km
Duur wandeling: 1 u 6 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Bos, Beekvallei, Akkers / weilanden
Andere: Grotendeels onverhard


Praktische info

  • Je wandelt door een beekvallei, aangepast schoeisel of laarzen zijn aangeraden!
  • De route is enkel toegankelijk voor avontuurlijke kinderwagens (in natte periodes is ook dit erg moeilijk)
  • Er is picknickgelegenheid bij de parking van 't Mulke
  • Honden graag aan de leiband
  • Er is horecagelegenheid bij de beide startplaatsen

Wandelkaart

De wandelkaart van de wandelussen in de Warmbeekvallei kan je niet verkrijgen via onze webshop. Je kan ze bestellen via de website van VVV Hamont-Achel

Natuur op je weg

Wandelen in Hamont-Achel ...
‘genieten’ in de Warmbeekvallei
Voor u hebben reeds velen het gebied rond de Warmbeek ontdekt als een uitzonderlijk gebied.
De Warmbeek die van zuid naar noord door onze gemeente vloeit, heeft­ ervoor gezorgd dat tussen de deelgemeenten Hamont en Achel een groot natuurgebied ontstond.
Het wandelgebied heeft­ 4 vertrekplaatsen van waaruit u tien in beide richtingen bewegwijzerde wandelingen kunt maken. De wandelingen variëren van 2 tot 13,9 km.
Het is ook mogelijk de wandelingen aan te vatten in het centrum van Achel-Dorp en Achel-Statie via bewegwijzerde aanlooproutes (bruine kruisjes).
Naast de unieke natuurbeleving vindt u overal restanten uit het rijke historische verleden. Over die monumenten en bezienswaardigheden geven de infoborden u wat meer informatie.
Voor de ‘echte’ wandelaar is dit meteen een uitnodiging om wat langer in deze natuurlijke omgeving te verblijven.

Uitgebreide beschrijving

Deze route kan je starten aan 't Mulke of aan Domein de Bever. Onderweg ontdek je een paar unieke plekjes in de vallei. In de omgeving van Domein De Bever wandel je langs en over de warmbeek. Hier zijn ook enkele leuke belevingselementen voor jong en oud aanwezig, deze zijn onderdeel van het Beverpad, een korte belevingsroute die ook aan Domein de Bever vertrekt. Je passeert verderop de vistrap bij 't Mulke. De statige kastanjedreef net voor de Laathoeve biedt nestplaats aan verschillende vleermuizen.

DE VALLEI VAN DE WARMBEEK 

De Warmbeek ontspringt twintig kilometer verder zuidwaarts in de gemeente Peer.Ter hoogte van Sint-Huibrechts-Lille stroomt zij onder het kanaal Bocholt-Herentals door. De Warmbeek stroomt iets meer dan 8 km op het grondgebied van Hamont -Achel en heeft hier een verval van 9 meter.

Bij het passeren van de Nederlandse grens verandert haar naam naar Tongelreep om tenslotte bij de Genneper Parken in Eindhoven uit te monden in de Dommel.
In het verleden werden de meanders van de Warmbeek ter hoogte van de Achelse kluis rechtgetrokken, ingedijkt en opgestuwd. Het water werd sneller afgevoerd naar het noorden.
Dankzij de hermeandering zal dit gebied opnieuw functioneren als waterbuffer. De rivier mag hier tijdens hoge waterstanden overstromen.

Tussen de Tomp en het Mulke werd de bedding van de rivier in het verleden ook verlegd voor de aanleg van een molenvijver van ongeveer 7 ha groot. Deze molenvijver garandeerde de werking van de watermolen in droge periodes.

In 2015 zijn er in de Warmbeek ter hoogte van de vroegere watermolen het Mulke, vistrappen gebouwd. Die moeten ervoor zorgen dat vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen en zo hun paaiplaatsen kunnen bereiken.
Stroomopwaarts van de vistrap werd ook een ‘paairiffle’ aangelegd. Een ideale paaiplaats voor zeldzame beekvissen zoals de kopvoorn en de serpeling.Foto's / video's