Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Warmbeekvallei

2,0 km (2700 stappen)   30 min    groen
Horeca Parking Bezoekersonthaal

Startplaats: De Kluis 1, 3930 Hamont-Achel De Groote Heide: Warmbeekvallei startplaats Achelse Kluis

Downloaden voor GPS Printen


Geniet op deze route van de rust rond de trappistenabdij De Achelse Kluis. Wandel langs de Warmbeek en door de Noord-Limburgse dennenbossen. Deze route biedt veel variatie onderweg.

Kenmerken

Regio: De Groote Heide
Kleur: groen
Afstand: 2,0 km
Duur wandeling: 30 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Bos, Beekvallei, Akkers / weilanden, Kanaal / rivier
Andere: Grotendeels onverhard


Praktische info

  • Je loopt door een natte beekvallei, waterdichte schoenen of laarzen zijn aangeraden
  • Deze route is erg moeilijk toegankelijk voor wandelwagens, je volgt een pad langs de beek
  • Graag honden aan de leiband
  • Er is horecagelegenheid bij de startplaats

Wandelkaart

De wandelkaart van de routes in de Warmbeekvallei kan je niet verkrijgen via onze webshop. Je kan deze wandelkaart kopen via de website van VVV Hamont-Achel.

Natuur op je weg

Wandelen in Hamont-Achel ...
‘genieten’ in de Warmbeekvallei
Voor u hebben reeds velen het gebied rond de Warmbeek ontdekt als een uitzonderlijk gebied.
De Warmbeek die van zuid naar noord door onze gemeente vloeit, heeft­ ervoor gezorgd dat tussen de deelgemeenten Hamont en Achel een groot natuurgebied ontstond.
Het wandelgebied heeft­ 4 vertrekplaatsen van waaruit u tien in beide richtingen bewegwijzerde wandelingen kunt maken. De wandelingen variëren van 2 tot 13,9 km.
Het is ook mogelijk de wandelingen aan te vatten in het centrum van Achel-Dorp en Achel-Statie via bewegwijzerde aanlooproutes (bruine kruisjes).
Naast de unieke natuurbeleving vindt u overal restanten uit het rijke historische verleden. Over die monumenten en bezienswaardigheden geven de infoborden u wat meer informatie.
Voor de ‘echte’ wandelaar is dit meteen een uitnodiging om wat langer in deze natuurlijke omgeving te verblijven.

Uitgebreide beschrijving

Vertrek vanaf de Achelse kluis voor een korte wandeling om kennis te maken met de veelzijdige vallei. Je wandelt langs de Warmbeek en de naastgelegen graslanden die in het voorjaar prachtig in bloei staan. Via de statige kastanjedreef keer je terug naar de abdij.

DE VALLEI VAN DE WARMBEEK 


De Warmbeek ontspringt twintig kilometer verder zuidwaarts in de gemeente Peer.
Ter hoogte van Sint-Huibrechts-Lille stroomt zij onder het kanaal Bocholt-Herentals door. De Warmbeek stroomt iets meer dan 8 km op het grondgebied van Hamont -Achel en heeft hier een verval van 9 meter.
Bij het passeren van de Nederlandse grens verandert haar naam naar Tongelreep om tenslotte bij de Genneper Parken in Eindhoven uit te monden in de Dommel.
In het verleden werden de meanders van de Warmbeek ter hoogte van de Achelse kluis rechtgetrokken, ingedijkt en opgestuwd. Het water werd sneller afgevoerd naar het noorden.
Dankzij de hermeandering zal dit gebied opnieuw functioneren als waterbuffer. De rivier mag hier tijdens hoge waterstanden overstromen.

Tussen de Tomp en het Mulke werd de bedding van de rivier in het verleden ook verlegd voor de aanleg van een molenvijver van ongeveer 7 ha groot. Deze molenvijver garandeerde de werking van de watermolen in droge periodes.


In 2015 zijn er in de Warmbeek ter hoogte van de vroegere watermolen het Mulke, vistrappen gebouwd. Die moeten ervoor zorgen dat vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen en zo hun paaiplaatsen kunnen bereiken.
Stroomopwaarts van de vistrap werd ook een ‘paairiffle’ aangelegd. Een ideale paaiplaats voor zeldzame beekvissen zoals de kopvoorn en de serpeling.Foto's / video's