Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Warmbeekvallei

13,8 km (18700 stappen)   3 u 27 min    rood
Horeca Kinderwagens Parking Bezoekersonthaal

Startplaats: Beverbekerdijk 50, 3930 Hamont-Achel De Groote Heide: Warmbeekvallei - instapplaats Domein de Bever
De Groote Heide: Warmbeekvallei startplaats Achelse Kluis
De Groote Heide: Warmbeekvallei - instapplaats 't Mulke

Downloaden voor GPS Printen


Ontdek het hele noordelijk deel van de Warmbeekvallei tijdens deze lange wandelroute. De route loopt voornamelijk over onverharde paden door bosgebieden en langs weilanden. Je wandelt langs de Warmbeek en ontdekt op je route enkele historische gebouwen.

Kenmerken

Regio: De Groote Heide
Kleur: rood
Afstand: 13,8 km
Duur wandeling: 3 u 27 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Bos, Beekvallei, Akkers / weilanden, Waterplas / vijver, Stiltegebied
Andere: Openbaar vervoer, Grotendeels onverhard


Praktische info

  • Je wandelt door een beekvallei, aangepast schoeisel of laarzen zijn aangeraden!
  • De route is niet toegankelijk voor wandelwagens
  • Graag honden aan de leiband
  • Er is picknickgelegenheid bij de parking 't Mulke en de Waag 
  • Bij de 3 startplaatsen langs de route is horeca aanwezig

Wandelkaart

Je kan de wandelkaart van de routes in de Warmbeekvallei niet verkrijgen in onze webshop. Je kan de kaart bestellen via de website van VVV Hamont-Achel.

 

Natuur op je weg

Wandelen in Hamont-Achel ...
‘genieten’ in de Warmbeekvallei
Voor u hebben reeds velen het gebied rond de Warmbeek ontdekt als een uitzonderlijk gebied.
De Warmbeek die van zuid naar noord door onze gemeente vloeit, heeft­ ervoor gezorgd dat tussen de deelgemeenten Hamont en Achel een groot natuurgebied ontstond.
Het wandelgebied heeft­ 4 vertrekplaatsen van waaruit u tien in beide richtingen bewegwijzerde wandelingen kunt maken. De wandelingen variëren van 2 tot 13,9 km.
Het is ook mogelijk de wandelingen aan te vatten in het centrum van Achel-Dorp en Achel-Statie via bewegwijzerde aanlooproutes (bruine kruisjes).
Naast de unieke natuurbeleving vindt u overal restanten uit het rijke historische verleden. Over die monumenten en bezienswaardigheden geven de infoborden u wat meer informatie.
Voor de ‘echte’ wandelaar is dit meteen een uitnodiging om wat langer in deze natuurlijke omgeving te verblijven.

Uitgebreide beschrijving

Ontdek met deze lange wandellus het hele noordelijke deel van de Warmbeekvallei voor de rivier de grens oversteekt en verandert in de Tongelreep. Het westelijke deel van de route leidt je verschillende keren langs of over de rivier. het oostelijke deel loopt door de hoger gelegen gebieden. Onderweg kom je verschillende elementen tegen die getuigen van de lange, rijke geschiedenis in deze beekvallei. Laat je verrassen en geniet van deze gevarieerde wandeling!

DE VALLEI VAN DE WARMBEEK 

De Warmbeek ontspringt twintig kilometer verder zuidwaarts in de gemeente Peer.
Ter hoogte van Sint-Huibrechts-Lille stroomt zij onder het kanaal Bocholt-Herentals door. De Warmbeek stroomt iets meer dan 8 km op het grondgebied van Hamont -Achel en heeft hier een verval van 9 meter.
Bij het passeren van de Nederlandse grens verandert haar naam naar Tongelreep om tenslotte bij de Genneper Parken in Eindhoven uit te monden in de Dommel.
In het verleden werden de meanders van de Warmbeek ter hoogte van de Achelse kluis rechtgetrokken, ingedijkt en opgestuwd. Het water werd sneller afgevoerd naar het noorden.
Dankzij de hermeandering zal dit gebied opnieuw functioneren als waterbuffer. De rivier mag hier tijdens hoge waterstanden overstromen.

Tussen de Tomp en het Mulke werd de bedding van de rivier in het verleden ook verlegd voor de aanleg van een molenvijver van ongeveer 7 ha groot. Deze molenvijver garandeerde de werking van de watermolen in droge periodes.

In 2015 zijn er in de Warmbeek ter hoogte van de vroegere watermolen het Mulke, vistrappen gebouwd. Die moeten ervoor zorgen dat vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen en zo hun paaiplaatsen kunnen bereiken.
Stroomopwaarts van de vistrap werd ook een ‘paairiffle’ aangelegd. Een ideale paaiplaats voor zeldzame beekvissen zoals de kopvoorn en de serpeling.



Foto's / video's