Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu
Satelliet
Kaartlagen
Kaartlagen

Holven - 't Plat

3,6 km (4900 stappen)   0 u 53 min    groen
Leuk voor kinderen Horeca Kinderwagens Parking

Startplaats: Heikapper, Pelt Holven -'t Plat: Holheide

Downloaden voor GPS Printen


Deze korte route leidt door het Holvenbos. Je wandelt door naaldbossen op voormalige stuifduinen. Onderweg zijn enkele avontuurlijke speelelementen voor de kleinsten onder ons.

Kenmerken

Regio: Bosland
Kleur: groen
Afstand: 3,6 km
Duur wandeling: 0 u 53 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Bos
Andere: Grotendeels onverhard


Praktische info

  • Honden graag steeds aan de leiband.
  • Bij de startplaats Heikapper (groene en oranje route) is horeca aanwezig
  • Openbaar vervoer: Belbus 745 (Halte Gortenstraat en kerk Holheide)

Natuur op je weg

Terreinbeheerders in dit gebied:

Agentschap Natuur en Bos - www.natuurenbos.be

Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor de aankoop en beheer van natuurreservaten, bossen,parken,en viswaters in Vlaanderen.Ze zijn verantwoordelijk voor wildbeheer, vogelbescherming en geven openbare besturen en particuliere eigenaars ondersteuning of advies bij het beheer van hun bossen of parken.

Natuurpunt - www.natuurpunt.be

Een team van gedreven vrijwilligers maakt hier werk van meer en betere natuur. 

 

Uitgebreide beschrijving

Deze korte route leidt door het Holvenbos. Je wandelt door naaldbossen op voormalige stuifduinen. Hierdoor moet je wat hoogteverschillen overwinnen, maar dat maakt de wandeling ook eens zo leuk. Langs de route kom je  avontuurlijke belevingselementen tegen die de wandeling voor de allerkleinsten extra leuk maken.

Het wandelgebied Holven - 't Plat bestaat uit drie delen met elk zijn eigen startplaats.
De groene en oranje wandeling lopen door droge naaldbossen op voormalige stuifduinen. De bossen sluiten aan de oostkant aan op Pijnven, één van de grootste aaneengeloten dennenbossen van Vlaanderen.
De gele route laat je het door Natuurpunt beheerde natuurreservaat 't Plat ontdekken. Natte en droge heide lossen elkaar hier af met ruigten en broekbossen en zorgen voor een enorm gevarieerd landschap. De heidegebieden worden hier begraasd door een eigen kudde schapen.  Met meer dan 17 libellensoorten en zo’n 45 verschillende vogels die hier broeden, mag ’t Plat zich een natuurgebied van grote waarde noemen. Het is ook een paradijs voor amfibieën en reptielen.
De blauwe route werd speciaal aangelegd voor de bewoners van de MS-kliniek. Deze wandeling is volledig aangepast voor rolstoelgebruikers en wandelwagens. Onderweg zijn er verschillende aangepaste belevingselementen (deze worden in de loop van 2020 vernieuwd). Dat dit gebied in de prehistorie al bevolkt was bewijzen de grafheuvels die je op deze route tegenkomt.

 Foto's / video's