Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Zig en Goort

2,4 km (3300 stappen)   36 min    groen
Leuk voor kinderen Kinderwagens Parking

Startplaats: Doorslagstraat, Kinrooi KempenBroek: Zig en Goort - instapplaats Doorslagstraat in Kinrooi

Downloaden voor GPS Printen


Op dit korte ommetje langs de Abeek, langs bosjes, weilanden en akkers kom je tevens de infoborden van Tijn, de grote weerschijnvlinder tegen. Deze route is uitermate geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Op ieder infobord geeft Tijn een opdracht aan de kinderen. Ook kunnen de kinderen even spelen op de boomstammetjes.

Kenmerken

Regio: KempenBroek
Kleur: groen
Afstand: 2,4 km
Duur wandeling: 36 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Bos, Beekvallei, Akkers / weilanden
Andere: Grotendeels onverhard


Praktische info

  • Trek zeker stevige schoenen of laarzen aan
  • Gebruik insectenwerend middel in de zomer
  • Pas op voor teken en processierupsen
  • De routes met alle informatie vind je terug op wandelkaart 'GrensPark Kempen~Broek Zig en Goort’

http://www.kempenbroek.eu

Natuur op je weg

De organisaties die verantwoordelijk zijn voor het beheer in het gebied:

Vlaamse Landmaatschappij - www.vlm.be

De Vlaamse landmaatschappij is een organisatie die mee instaat voor de zorg voor de open ruimte in Vlaanderen.

Limburgs Landschap vzw - www.limburgs-landschap.be

 Limburgs Landschap koopt, beheert en richt natuurlandschappen in. Daarnaast laat de vereniging iedereen kennismaken met haar natuur door de beherende gebieden zoveel mogelijk open te stellen.

Uitgebreide beschrijving

Het wandelgebied Zig en Goort is uitgestippeld doorheen het afwisselende landschap tussen Abeek en Lossing. Bosjes, weilanden en akkers, laagveenmoerassen, maar vooral 17 ha vijvers met rietkanten en moeraszones maken dit gebied uitermate aantrekkelijk. De Zig maakte ooit deel uit van een uitgestrekt moerasgebied langs de Belgisch - Nederlandse grens.

Als je de groene route volgt, wandel je alleen in de Goort.

Limburgs Landschap, de Vlaamse Landmaatschappij en de gemeente Kinrooi hebben met gebundelde krachten het vijvergebied tussen Abeek en Lossing in ere hersteld nadat het in de jaren ’50 van de vorige eeuw was drooggelegd en beplant met populieren. Vanuit de nieuwe vogelkijkhut aan de rand van het gebied maak je kans om één van de bewoners zoals waterral, blauwborst, sprinkhaanrietzanger of, in de toekomst, visarend, roerdomp en woudaapje te ontdekken. Maar ook voor libellen zoals de smaragdlibel en de metaalglanslibel is de Zig een waar paradijs.

Het gemeentelijk wandelbos de Goort strekt zich uit langs weerszijden van de Nieuwe Abeek. In de loop van de 20e eeuw werden de vochtige weilanden van de Goort grotendeels beplant met populieren. In 2003 en 2004 zijn er aanzienelijke werken gebeurt om dit gebied aantrekkelijker te maken voor de bezoekers maar ook voor planten en dieren. In de zomermaanden krijgt de natte natuur terug kansen. De populieren maken plaats voor eiken, berken en elzen. Nieuwe paden en bruggen zorgen voor een betere toegankelijkheid. Dankzij knuppelpaden kan je zonder natte voeten de natuur intrekken.Foto's / video's