Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Een stukje renaissance in Rullingen

Dit 17de-eeuwse kasteel is een van de paradepaardjes van het Haspengouwse kastelenlandschap. Wat je nu ziet is maar een deel van het oorspronkelijke kasteel, want in 1920 verwoestte een brand de bijbehorende hoeve en een dienstvleugel.


We schrijven het jaar 1135 wanneer “Rolinghen” voor het eerst opduikt in de geschriften, met Egbert van Rolinghen, een vertrouweling van de graaf van Loon. Later zou de site in heel wat verschillende handen komen. Op de plaats waar het huidig kasteel staat, stond aanvankelijk een versterkte toren aan de Rullingenbeek. Deze versterkte mottetoren is niet meer. Ze werd in de 17de eeuw vervangen door een prachtig renaissancekasteel. Dat kan je herkennen aan de typische "speklagen" in mergel en de vensteromlijstingen in Naamse steen.

In de daaropvolgende eeuwen werd het kasteel nog diverse keren aangepast, tot een brand in 1920 het grootste gedeelte verwoestte. Ridder Pangaert d’Opdorp kocht het kasteel en voerde een restauratie door. Het afgebrande neerhof en de koetshuizen werden echter niet heropgebouwd. In plaats daarvan werd met het afbraakmateriaal een nieuw koetshuis gebouwd. Het kasteelpark heeft nog een aantal prachtige, monumentale bomen. In het kasteel ontspringt een bronnetje. Naar verluidt voorziet deze bron het kasteel nog steeds van water. Zo’n 35 jaar lang was het domein provinciaal eigendom. In 2014 verkocht de provincie haar domein en is het kasteel opnieuw in privéhanden.




Foto’s