Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Week van het Water

Tussen 22 en 31 maart 2024 vindt de 4de editie plaats van de Week van het Water. Een week die volledig in het teken staat van water, een van de meest waardevolle grondstoffen.  Wandel je met ons mee langs kabbelende beken, rivieren en meren?

Kies vanuit domein Bovy voor de oranje route en wandel via een knuppelpad door de vijvers. Vlonderpaden geven net dat beetje extra beleving aan je wandeling. Meestal dienen de verhoogde houten paden om nattere stukken op het wandelpad te overbruggen, maar hier lopen ze zelfs over het water, waardoor je letterlijk op de vijver en tussen het riet wandelt. Je wandelt verder langs de oevers van de vijvers van Terlaemen en ontdekt het circuit van Zolder vanaf het Albertkanaal.

 

Het Schulensbroek groeide uit tot één van de grootste natuurreservaten van Vlaanderen dat kan rekenen op Europese bescherming. Vertrekt vanuit ’t Vloot voor de oranje route die  grotendeels over de dijk rond het meer loopt. Je kan er in primeur de nieuwe banken ontdekken die deze week geplaatst werden om te genieten van een schitterend uitzicht vanop de dijk.

 

Tijdens de Week van het Water kan de Maas niet ontbreken! De oranje wandelroute in het wandelgebied Aldeneik leidt je een heel stuk langs de Maas en de Maasplassen. Daarnaast wandel je ook langs de vruchtbare akkers en velden tussen Aldeneik en Ophoven (Kirnooi). Een stukje Maasvallei waar veel aan watersport wordt gedaan. Maar ook aan de vele wandelaars en fietsers werd hier gedacht: in Aldeneik werd namelijk onlangs een watertappunt geïnstalleerd. Hier kun je gratis je drinkbus bijvullen onderweg!

 

De gele route van wandelgebied Zig en Goort is uitgestippeld doorheen het afwisselende landschap tussen Abeek en Lossing. Bosjes, weilanden en akkers, laagveenmoerassen, maar vooral 17 ha vijvers met rietkanten en moeraszones maken dit gebied uitermate aantrekkelijk. Vanuit de vogelkijkhut aan de rand van het gebied maak je kans om één van de bewoners zoals waterral, blauwborst of sprinkhaanrietzanger te ontdekken. Maar ook voor libellen zoals de smaragdlibel en de metaalglanslibel is de Zig een waar paradijs.

 

In de noordelijkste punt van de Hoge Kempen - tussen Maaseik en Dilsen-Stokkem - ligt Bergerven, een voormalige grindwinning omgevormd tot meren waar natuur terug ruimte krijgt. De blauwe wandelroute laat je kennis maken met het natuurgebied en de steilrand van de Hoge Kempen. Een deel van de wandeling loopt langsheen het kanaal 'De Zuid-Willemsvaart'.