Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Grootschalig Wandelonderzoek

 

Tussen maart en november 2023 voerden de drie Limburgse Regionale Landschappen, samen met Toerisme Limburg, een grootschalig onderzoek uit bij de wandelaars op de wandelpaden van de Regionale Landschappen. Meer dan 2000 wandelaars werden face-to-face bevraagd in de acht Limburgse streken: Hoge Kempen, Maasvallei, Kempen~Broek, Haspengouw & Voeren, Sint-Pietersberg, De Wijers, Bosland en Vallei van de Zwarte Beek. Een aansluitende, uitgebreide online enquête werd door 834 respondenten ingevuld. 

Het onderzoek toont aan dat de tevredenheid over de Limburgse wandelingen sinds 2018 gestegen is. De aantrekkelijkheid van het landschap en de toegankelijkheid van de wandelpaden zijn de items die het best scoren. Net zoals uit het vorige onderzoek blijkt dat de gemiddelde leeftijd van de wandelaar 47 jaar is. De grote meerderheid van de wandelaars (65%) zijn omgevingsrecreanten: wandelaars die binnen een straal van 20 kilometer van hun woonplaats gaan wandelen. 

Het gemiddelde bestedingsbedrag per wandelaar is toegenomen tot 22,9 euro. In 2018 was het gemiddelde bestedingsbedrag nog 17,4 euro. Geïndexeerd zou dit nu 20,8 euro bedragen. Voor een verblijfstoerist komt daar uiteraard nog de kost van het verblijf bij.

Het volledige onderzoek kan je raadplegen via onderstaande bijlage.