Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Natuur is gezond

Dat natuur goed is voor onze gezondheid, is iets wat de meeste mensen niet zal verbazen. Je voelt ergens in je onderbuik wel dat dat klopt. Toch lijkt er in onze drukke levens steeds minder plaats voor de natuur. We brengen de dag door op kantoor en zakken ’s avonds moe onderuit voor de televisie. Stress en oververmoeidheid leiden tot een ongezonde levensstijl wat op zijn beurt de oorzaak is van burn-out, obesitas, diabetes en andere welvaartziekten.

Dit gedrag vertonen we echter pas sinds enkele tientallen jaren. Onze grootouders bijvoorbeeld, en alle generaties daarvoor, leefden nog veel meer in contact met de natuur. Ze kweekten hun eigen groenten, verplaatsten zich vaak te voet of met de fiets, kenden nog de medicinale gebruiken van heel wat planten en kruiden. Natuur was met andere woorden een deel van het leven.

De laatste jaren verschijnt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek wat dat gevoel in onze onderbuik bevestigt. Natuur bevordert het herstel van stress en geeft je nieuwe energie, natuur zet aan tot bewegen, natuur stimuleert sociale contacten en natuur heeft een gunstig effect op de ontwikkeling van kinderen. Kortom, natuur heeft een positieve invloed op onze gezondheid. Hoog tijd om dat inzicht weer in de praktijk te brengen dus! De Limburgse Regionale Landschappen werkten samen met Logo Limburg, PXL en de provincie volgende initiatieven uit:

Gezondheidswandeling

Neem deel aan de gezondheidswandelingen waarbij een ranger je vertelt hoe de positieve invloed van natuur op je gezondheid precies werkt. Check onze agenda voor de volgende gezondheidswandeling.

Natuurkuur

In de natuurkuur gaan we in groep en onder begeleiding van een natuurgids en studenten verpleegkunde en ergotherapie op stap met mensen die revaliderend of chronisch ziek zijn. Zo leer je stap voor stap dat je ziekte geen hindernis hoeft te zijn om gezond te wandelen in de natuur. De natuurkuur wordt periodiek georganiseerd voor verschillende doelgroepen, zoals bv. personen met MS, diabetes, hartproblemen,... Hou onze agenda in de gaten voor de volgende natuurkuur. Patiëntenverenigingen kunnen ons contacteren voor een aanbod op maat.

Wandelen voor ouderen

Een half uur wandelen levert drastische gezondheidsvoordelen op.

We horen het wel vaker dat een half uur beweging per dag goed is voor onze gezondheid. Het is zelfs essentieel voor onze gezondheid! Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een half uur wandelen drastische verbeteringen voor de gezondheid oplevert. De Canadese dokter Mike Evans vraagt iedereen de volgende vraag: ‘ kunt u het zitten en slapen beperken tot slechts 23,5 uur per dag?’ Dat zet ons wel aan het denken, want hebben we echt geen 30 minuten om even een blokje om te gaan wandelen?

Waar zijn deze wandelvormen goed voor?

Wandelen en de andere wandelvormen hebben velen voordelen voor de gezondheid. Ook rustig wandelen in plaats van sportief wandelen is velen keren beter dan niets doen. We kijken naar de voordelen voor ouderen van deze wandelvormen:

- Verbetert de gezondheid van het hart
- Kan pijn verlagen ( bijvoorbeeld van artritus)
- Vermindert stress en verbetert het humeur
- Opbouw van spierkracht
- Houdt de bloeddruk laag

Meer info over sport voor ouderen vind je hier:

 https://www.stannah.be/nl-be/informatie/sport-voor-ouderen-ultieme-gids/#wandelen-nordic-walking-lopen-voor-ouderen