Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Vallei van de Zwarte Beek

De Zwarte Beek ontspringt in Hechtel-Eksel en stroomt daarna doorheen Beringen naar Lummen. Daar vloeien de Helderbeek en de Halbeek vanuit Heusden-Zolder in de Zwarte Beek. In Halen wringt zij zich verder tussen de getuigenheuvels om uiteindelijk in Diest in de Demer te verdwijnen.

De Zwarte Beek is meer dan een beek alleen. Op de flanken en in de vallei liggen nog veel authentieke landschappen. Je begint boven op droge heuveltoppen met heide en bossen. Op de flanken zie je kleurrijke weiden, akkers, knoteiken en houtkanten. Beneden in de natte vallei vind je hooilanden, moerasbossen en veel venige moerassen met turfputten en trilvenen. Dit veen is een eeuwenoude reuzenspons die tot 8 meter dik is en maakt het beekdallandschap van de Zwarte Beek uniek in Vlaanderen. Het is één van de meest waardevolle beekdalen in West-Europa!

Het vele ijzer in de ondergrond kleurt de Zwarte Beek roestbruin, maar toch spreken we van de ‘Zwarte’ Beek. Dit zou een aanduiding kunnen zijn van de kleuring van het beekwater door turfwinning. Maar het kan ook de oude Germaanse naam “Swette” of “Zwette” zijn voor “grens” waarbij de beek of het moeras een grens tussen twee stammen vormde.
De Vallei van de Zwarte Beek bied je een gevarieerd landschap om in te wandelen. In Resterheide ga je op zoek naar de bron van de Zwarte Beek en vanop de Venusberg krijg je een prachtig vergezicht over de Vallei van de Zwarte Beek. Of ontdek je de uitgestrekte weides in Zelem? De keuze is aan jou …

Meer weten over de Zwarte Beek?
Ga eens langs bij Bezoekerscentrum De Watersnip, Grauwe Steenstraat 7/2, 3582 Koersel - Beringen.

Foto’s / video’s