Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

RivierPark Maasvallei

De Maas is een indrukwekkende regenrivier en vormt de Belgisch- Nederlandse grens tussen Maastricht en Kessenich over een lengte van circa 40 km. Tijdens een droge zomer kan je op sommige plaatsen de rivier doorwaden. Bij aanhoudende neerslag in het bovenstroomse gebied is het een indrukwekkende gezwollen watermassa. Kortom het is een levende rivier met vele gezichten.

De grillige rivier boetseert een gevarieerd landschap met een warrig netwerk van oude rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen, grindbanken, … met aansluitend enkele goed omlijnde woonkernen. Hier en daar zijn typische kleinschalige landbouwlandschappen met boomgaarden en Maasheggen nog herkenbaar. Het open water is een lust voor water- en trekvogels.

De Maasvallei is een gebied met een eigen gezicht met enkele monumentale historische plaatsen en markante dorpsgezichten. Maar ook een aantal landgoederen en kasteeldomeinen zijn goed bewaard gebleven. Daarnaast is er de rijke traditie van schuttersfeesten, processies, fanfares en carnavalsstoeten, …

Door een nieuwe aanpak van hoogwaterbeveiliging van de Maasdorpen ontstaan er nieuwe kansen voor wilde natuur. Moderne ‘natuurarbeiders’ zoals gallowayrunderen en konikpaarden zorgen voor variatie in deze nieuwe landschappen. De mens grijpt nog slechts minimaal in. In de natuurgebieden van het RivierPark zorgt deze aanpak voor steeds meer soorten planten en dieren …. én wandelaars. Kom dus genieten van dit groeiende, grillige en grensoverschrijdende RivierPark.

Ontdek ons op www.rivierparkmaasvallei.eu.

 

 

Foto’s / video’s