Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

De Wijers

De Wijers

Welkom in het land van 1001 vijvers!

In het hart van Limburg ligt een uniek waterrijk gebied met 1001 vijvers verborgen: De Wijers.
 
De grote en kleine waterplassen vormen een paradijs voor de echte natuurliefhebber. De streek biedt immers een thuis aan heel wat zeldzame dieren, zoals de statige roerdomp en de kleine boomkikker. Maar ook de cultuurhistorische parken bruisen er van het leven. In deze parken zorgen knuppelpaden ervoor dat je voeten droog blijven terwijl je over de vijvers loopt. Kinderen mogen daarentegen heerlijk spetteren en zich in Kelchterhoef wagen op het picknickeiland dat enkel met natte voeten bereikbaar is.
 
Het is die combinatie van natuur, landschap en cultuur die De Wijers zo uniek maakt. Tip: neem een verrekijker en de spotterskaarten mee op je staptocht om de natuurpracht te bewonderen. Maar geen enkel probleem als je die vergeet want onderweg kun je in verschillende kijkhutten binnensluipen om de bijzondere watervogels te ‘spotten’. De vele vijvers zijn overigens mooi te bewonderen vanop de uitkijktoren in Zonhoven. 

Te voet of fietsend door het water: overal kom je vijvers - bij ons heten ze 'wijers' - tegen. De vele vijvers ontstonden onder andere onder impuls van de Abdij van Herkenrode, toen de kloosterzusters de vijvers gebruikten om vis te kweken. Later kwamen commerciële viskwekers in het gebied, waarvan vandaag nog steeds enkele familiekwekerijen actief zijn. Viskweek is dan ook onlosmakelijk verbonden met het vijvergebied.

Eens in de twee jaar, op de Dag van De Wijers, zet deze prachtige streek haar deuren open voor het grote publiek. Op de meest bijzondere plekjes ben je van harte welkom om het land van 1001 vijvers te proeven en te beleven!

Meer info over De Wijers op www.dewijers.be of www.dagvandewijers.be