Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

De Groote Heide

 

 

Natuurgrenspark De Groote Heide

Aan weerszijden van de Belgisch-Nederlandse grens werken zes gemeenten samen om 'hun' natuur zowel te koesteren als meer bekendheid te geven. Natuur houdt zich immers niet aan landsgrenzen. Hierdoor wordt de kwaliteit van het natuurgrenspark De Groote Heide nog beter. En daarmee nog aantrekkelijker voor de inwoners van het gebied maar zeker ook voor vakantiegangers, dagjesmensen, natuurliefhebbers, sporters et cetera.

In de streek die zich uitstrekt over de gemeenten Cranendonck, Eindhoven, Hamont-Achel, Heeze-Leende, Pelt en Valkenswaard liggen tal van kleinere natuurgebieden met elk hun eigen schaal, identiteit en charme. Zo zijn bijvoorbeeld Leenderbos en de Strabrechtse Heide uitgestrekte gebieden en zijn Speelbos Boseind en Speelbos Kolisbos een paar maatjes kleiner. De Dorpjes en steden in en rondom het gebied bieden aantrekkelijke mogelijkheden voor een kort of langer bezoek. 

De Groote Heide kent een grote diversiteit aan fauna en flora. Het uitgestrekte gebied bestond zo'n 100 jaar geleden vrijwel alleen uit heide. In de jaren dertig van de vorige eeuw werden er in Nederland en België veel naaldbossen aangelegd op de hei. De vraag - onder andere voor de mijnbouw - was groot en werklozen werden massaal ingezet om bossen aan te planten. De Strabrechtse Heide, het Kolisbos en de Beverbeekse Heide zijn hier goed voorbeelden van. De laatste jaren zijn natuurorganisaties en gebiedsbeheerders actief om oude natuurtypen zoals de heide, weer in ere te herstellen. De aanpassingen en nieuwe indelingen van de laatste jaren hebben gezorgd voor veel nieuwe dier- en plantensoorten in het gebied. Wie oog heeft voor de fauna- en florarijkdom komt in De Groote Heide ruimschoots aan zijn/haar trekken.

Meer info: http://www.degrooteheide.eu

Foto’s / video’s