Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Kolis

6,5 km (8700 stappen)   1 u 37 min    rood
Parking

Startplaats: Torenstraat 26, Pelt De Groote Heide: Kolis - startplaats Torenstraat
De Groote Heide: Kolis - instapplaats Romeinse Dijk
De Groote Heide: Kolis - instapplaats Herent Kerk

Downloaden voor GPS Printen


Deze afwisselende route loopt langs heide en naaldbossen.Ze start zowel in Herent als aan de brandtoren in de Torenstraat en de Romeinse Dijk te Neerpelt.

Kenmerken

Regio: De Groote Heide
Kleur: rood
Afstand: 6,5 km
Duur wandeling: 1 u 37 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Heide
Andere: Openbaar vervoer, Grotendeels onverhard


Praktische info

  • Stevige wandelschoenen of laarzen zijn, zeker bij regenweer, aan te raden
  • Bij de startplaats aan de brandtoren, Torenstraat 26, Pelt vind je een leuk speelbos waar kinderen zich mogen uitleven
  • Het rolstoelpad (Wielenweg, gele wandellus) loopt grotendeels langs het toeristisch fietspad, op zomerse dagen kan het hier druk zijn.
  • Er is bij de hoofdstartplaats, Torenstraat 26, Pelt voldoende parkeergelegenheid. Indien de groep erg groot is kan vertrokken worden bij de Kerk van Herent. Volg dan eerst de bruine kruisjes tot de start van de wandellussen.
  • Er zijn picknickbanken bij de startplaats in de Torenstraat en bij de startplaats aan de grafheuvels, Romeinse Dijk 68, Pelt
  • Openbaar vervoer:
         ​Lijn 48 Hamont/Neerpelt (Halte Kolis kruispunt) 
         ​Lijn 744 Neerpelt (Halte Herent Kerk)​

Uitgebreide beschrijving

Deze lange rode wandellus laat je genieten van een afwisselend landschap met bossen en haagkanten. Halverwege de route kom ontdek je de grafheuvels van De Roosen. Oorsrponkelijk lagen in dit gebied meer dan 150 graven. Door landbouw, wegenaanleg en plundering zijn de meeste verdwenen. Momenteel zijn er nog drie grafheuvels zichtbaar en gereconstrueerd.
 

Algemeen:
Het Kolisbos wordt, van zuid naar noord, doorsneden door de Kolisloop die in de Warmbeek uitmondt. Hier wisselen berken-eikenbos af met dennenbos. 

Bij de startplaats in de Torenstraat staat een 25 meter hoge brandtoren. Bij extreem droog weer houden boswachters hier constant de omgeving in het oog om bosbranden tijdig te signaleren.

Wandelkaarten kopenFoto's / video's