Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Hoksent-Molhem

12,6 km (17000 stappen)   3 u 8 min    paars
Horeca Parking

Let op! Laarzen of waterdichte schoenen zijn noodzakelijk

Wegens wegenwerken werden de rode en paarse route in de omgeving van Peer centrum tijdelijk omgeleid. De bewegwijzering is op terrein tijdelijk aangepast. Bij onduidelijkheid check je best de website.

Startplaats: Steenweg Wijchmaal 66, Peer Bosland: Hoksent - Molhem - startplaats Mullemer Bemden
Bosland: Hoksent - Molhem - instapplaats Hoksent kapel

Downloaden voor GPS Printen


De paarse route is er een voor de stevige stappers. Je ontdekt de Dommelvallei in al haar facetten, met de typische houtkanten en beekdallandschap. Wandel langs de prehistorische grafheuvels en de langgevelhoeves.

Kenmerken

Regio: Bosland
Kleur: paars
Afstand: 12,6 km
Duur wandeling: 3 u 8 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Beekvallei, Akkers / weilanden
Andere: Openbaar vervoer


Praktische info

  • Dit is een erg vochtig gebied, goede wandelschoenen en laarzen zijn aangeraden, zelfs als het enkele dagen niet geregend heeft!
  • Honden aan de leiband 
  • Er is horeca bij de startplaats Mullemer Bemden, Peer
  • Je passeert het centrum van Peer waar verschillende horecagelegenheden zijn
  • Vanaf voorjaar 2022 opent hier het bezoekerscentrum Dommelhuis

Uitgebreide beschrijving

De paarse route laat je kennismaken met het drogere gedeelte van het wandelgebied, met zijn typische weilanden en houtkanten. Onderweg kom je grafheuvels en langgevelhoeves tegen. Maar uiteraard ontdek je ook de vochtige stukken in de Dommelvallei, je wandelt over knuppelpaden door de elzenbroekbossen en steekt enkele keren de meanderende Dommel over. Bovendien passeer je de grafheuvels van Molhem waar je meer kan leren over enkele prehistorische gebruiken.

Kleinschalige landbouw in dit wandelgebied Hoksent - Molhem heeft afgelopen eeuwen voor een grote verscheidenheid in het landschap gezorgd. In de lagere vochtige delen lagen de graslanden, op de hogere, drogere gronden de akkers, afgewisseld met houtkanten en struwelen. De wandelroutes leiden je langs de meanderende Dommel en Bollissenbeek, elzenbroekbossen en mooie bloemrijke graslanden. Op de hoger gelegen gebieden vind je typische langevelhoeves en akkers. Dat dit gebied ook al in de prehistorie geliefd was bewijzen de grafheuvels van Molhem die je op enkele wandelroutes tegenkomt.

Wandelkaarten kopenFoto's / video's