Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

LAW Nationaal Park Hoge Kempen

74,3 km (100400 stappen)   18 u 35 min    law

Startplaats: Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen Toegangspoort Mechelse Heide
Toegangspoort Lieteberg
Toegangspoort Kattevennen
Toegangspoort Station As

Downloaden voor GPS Printen

Kenmerken

Regio: Nationaal Park Hoge Kempen
Kleur: law
Afstand: 74,3 km
Duur wandeling: 18 u 35 min


Praktische info

  • Stevige schoenen of laarzen aandoen
  • Pas op voor teken!
  • Gebruik insectenwerend middel in de zomer

Meer informatie op https://www.nationaalparkhogekempen.be/nl/wandelen

 

Natuur op je weg

De organisaties die verantwoordelijk zijn voor het beheer in het gebied:

Natuurpunt - www.natuurpunt.be  

Natuurpunt wilt meer natuur, betere natuur en natuur voor iedereen.

Uitgebreide beschrijving

Het Nationaal Park Hoge Kempen in Belgisch Limburg, opgericht in 2006, is het eerste en enige nationaal park in België. Bossen en heide met landduinen en vennen worden afgewisseld met de getuigen van het recente verleden als mijnregio. Ontdek dit 120 km² grote natuurgebied én verrassend cultuurlandschap met een rondwandeling van 110 km: de National Park Trail.  www.nationalparktrail.be

ETAPPES

De Nationaal Park Trail is  volledig bewegwijzerd in twee richtingen. De indeling in 4 dag-etappes en een vijfde halve dag-etappe is slechts een suggestie. Je kan uiteraard de trail op elk punt starten of eindigen, en in wijzer- of in tegenwijzerzin lopen !

Aanloop-route: Station GENK – KATTEVENNEN

Dankzij het Molenvijverpark en het meer natuurlijk ingerichte Heempark, verlaat je verrassend snel het centrum van Genk met wooncomplexen en shopping. Vervolgens bereik je via het bos, één van de poorten tot het Nationaal Park: Kattevennen, officiële startplaats van de Nationaal Park Trail.

Etappe 1: KATTEVENNEN - PIETERSHEIM

Je loopt voornamelijk door uitgestrekte bossen op de zuidelijkste uitlopers van het Kempens Plateau. Je kruist of loopt een eindje langs enkele kraakheldere beekjes en soms voel je al een klein vleugje Haspengouw. Deze etappe verbindt drie “Poorten tot het Nationaal Park” met elkaar: Kattevennen, Lieteberg  (op 1 km van de trail) en Pietersheim, ooit een heerlijkheid van de Prinsen van de Mérode. Een belangrijk deel van deze etappe loopt samen met de legendarische GR 5.

Etappe 2: PIETERSHEIM - TERHILLS

Je loopt van zuid naar noord over de rand van het Kempens Plateau en maakt kennis met het heidelandschap. Je overschouwt de hele Maasvallei, van Maastricht tot Maaseik, met vergezichten over het Nederlandse Zuid-Limburg tot zelfs een eind in Duitsland. Deze etappe verbindt drie “Poorten tot het Nationaal Park” met elkaar: Pietersheim, de populaire wandelbestemming van de Mechelse Heide en Terhills, de voormalige steenkoolmijn van Eisden.

Etappe 3

TERHILLS - OPOETEREN

Net als de vorige etappe, loopt deze van zuid naar noord over de rand van het Kempens Plateau. Hier halen naaldbossen het echter van de heide. De wandeling begint met letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt: de beklimming van de terrils van de voormalige steenkoolmijn van Eisden. Verder naar het  noorden maak je kennis met Bergerven, waar door de winning van grind  een watervogelgebied ontstond. Tot slot maak je kennis met de Bosbeekvallei, om te eindigen in het dorp  Opoeteren.

Etappe 4: OPOETEREN - THORPARK

Een etappe met twee gezichten: het eerste deel loopt van oost naar west over een langgerekte reeks van landduinen, met de Oudsberg als hoogste duin van de Kempen.  Het tweede deel leidt je naar het terrein van de voormalige steenkoolmijn van Waterschei (Thorpark). Vanop de top van de terril overzie je bijna het volledige Nationaal Park. Voor wie wil is deze “Poort tot het Nationaal Park” een waardig einde van de trail. Er is van hieruit een regelmatige busdienst naar het station van Genk.

Etappe 5: THORPARK - KATTEVENNEN

Deze korte, vlakke verbindings-etappe loopt door de voormalige schans van Waterschei naar de Stiemerbeekvallei en vervolgens door uitgestrekte bosgebieden. Ongeveer halfweg passeer je een voormalige kinderkolonie, nu een prettig café/restaurant (De Kolonie). Je kruist de snelweg via het eerste ‘Eco-recreaduct’ in Vlaanderen en na het golfterrein Spiegelven, bereik je Kattevennen.

 Foto's / video's