Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Mechelse Heide

2,6 km (3600 stappen)   39 min    groen
Parking

Startplaats: Kikmolenstraat 3 , 3630 Maasmechelen Mechelse Heide - Instapplaats Camping Kikmolen

Downloaden voor GPS Printen


Wandel langs heide, verlaten akkers en een voormalige grind- en zandgroeve waar de natuur het terug heeft overgenomen. Misschien kom je de Noorse fjordenpaarden wel tegen: zij zorgen hier al grazend voor meer variatie in de heide. Honden zijn hier niet t

Kenmerken

Regio: Nationaal Park Hoge Kempen
Kleur: groen
Afstand: 2,6 km
Duur wandeling: 39 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Heide, Bos
Andere: Grotendeels onverhard, Heuvelachtig


Praktische info

  • Het vertrekpunt van deze wandeling ligt aan Camping Kikmolen. Een bruine wandelverbinding leidt je van daar uit naar de route.
  • Honden zijn hier niet toegelaten omwille van de begrazinszone.
  • Stevige schoenen of laarzen aandoen
  • Pas op voor teken!
  • Gebruik insectenwerend middel in de zomer

Voor meer info: www.nationaalpark.be

Natuur op je weg

Agentschap voor Natuur en Bos - www.natuurenbos.be

Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor de aankoop en beheer van natuurreservaten, bossen,parken,en viswaters in vlaanderen.Ze zijn verantwoordelijk voor wildbeheer , vogelbescherming en geven openbare besturen en particuliere eigenaars ondersteuning of advies bij het beheer van hun bossen of parken.

Uitgebreide beschrijving

Je mag je verwachten aan een korte wandeling langs bos en heide in het deelgebied Kikbeekbron.

De Kikbeekbron is een 3 km² groot deelgebied van het Nationaal Park dat voornamelijk bestaat uit een voormalige grind- en zandgroeve, heide en verlaten akkers. Vanuit deze groeve ontspringt de Kikbeek. Het oorspronkelijke landschap was tot de jaren 1960 sterk vergelijkbaar met de vallei van de Zijpbeek. De afgelopen 10 jaar was het een ware ’proeftuin’ voor natuurontwikkeling. Hier brengen Noorse fjordenpaarden in half-wilde toestand, grazend meer variatie aan in de heide. Bovendien werd in de periode 2004-2005 het waterpeil in de plas via een kleine stuwdam met 2.5 meter verhoogd.
De ontgrondingen in deze groeve hebben bovendien een ‘venster’ gecreëerd op 60 miljoen jaar ontstaansgeschiedenis van onze aardkorst. De geologische werkgroep van LIKONA (Limburgse Koepel voor Natuurstudie) heeft dan ook een ‘geologische tuin’ uitgewerkt in de groeve. Deze is enkel onder begeleiding te bezoeken. Meer info: likona@limburg.be.

Wandelkaarten kopenFoto's / video's