Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

In den Brand

5,6 km (7600 stappen)   1 u 23 min    rood
Parking

Startplaats: Sint Lambertusstraat 57, Hechtel-Eksel Bosland: In den Brand - startplaats Kamertstraat

Downloaden voor GPS Printen


Ooit vormde het gebied 'In den Brand' een overgangszone tussen het bewoonde Hechtel en het uitgestrekte landduin- en heidegebied ten Westen hier van. Door de jaren werd dit gebied bebost om de vraag naar hout uit de mijnbouw in te lossen. Door het landdu

Kenmerken

Regio: Bosland
Kleur: rood
Afstand: 5,6 km
Duur wandeling: 1 u 23 min
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Landschap: Bos, Zand / landduinen, Waterplas / vijver
Andere: Grotendeels onverhard, Heuvelachtig


Praktische info

  • Door het mulle zand is deze route enkel toegankelijk voor stevige terreinbuggy's.
  • Tip: neem een schepje en emmertje mee: de kinderen zullen hier zeker in het zand willen spelen!
  • Openbaar vervoer: Bus 302 of 14 - halte Hechtel Sint Lambertusstraat (ca. 15 min van de startplaats)
  • Honden graag steeds aan de leiband, er is een hondenlosloopzone voorzien.

 

Uitgebreide beschrijving

Het duinengebied In den Brand dankt zijn naam aan de houtkap. Mensen van Hechtel-Eksel kwamen hier vroeger hun brandhout halen. Deze wandelroutes vormen een adembenemende tocht door de grootste zandbak van Vlaanderen, langs hoge duinen en door fraaie loofbossen. Kinderen mogen hier naar hartenlust spelen in het zand of houten reuzeninsecten beklimmen! Nog meer kinderbeleving? Koop bij de toeristische dienst de spannende schatzoektocht!

Vertrekkend langs de uitgestrekte grote zandvlakte waar kinderen mogen spelen en in het zand graven, wandel je door een fraai loofbos dat geplant is op een oude landduinengordel. En dat merk je af en toe aan de kuitspieren! De vele mossen en korstmossen in dit gebied zijn een echte lust voor het oog. Bovendien zijn er ook erg zeldzame soorten bij. Je wandelt ook een stukje langs oude, trage landbouwwegen.

Met je hond aan de leiband ben je uiteraard zeer welkom in dit wandelgebied. Wil je je hondje even vrij laten rondcrossen in het bos? Dan is er voor jou de splinternieuwe hondenlosloopzone van 2 ha. De zone is volledig omheind en ligt in een stuk bos vlakbij de duinen van In den Brand. Er zijn twee aparte zones: een voor grote honden en een voor kleinere honden. 

Honger gekregen van al dat wandelen? Geen nood, bij de startplaats vind je een grote picknickruimte  waar je kleine en grote hongertjes kan stillen terwijl je geniet van het groen. Aan de picknickplaats vind je unieke, houten speeltuigen in de vorm van insecten die in het gebied voorkomen. Zo kan je kind kennis maken met de groene zandloopkever, de bastaardzandloopkever, de rode bosmier en de heidevlinder.

Toerisme Hechtel-Eksel
In In den Brand ligt een heuse schat verborgen. Voor € 6 koop je de schatzoektocht van Tommy Twijgman samen met die van Kapitein Korrel (Sahara), Wenke Wortel (Heesakkerpark) en Bostrol Bobl (Resterheide). Je krijgt de vier boekjes boordevol avontuur, een kompas en Boslandpotlood. En natuurlijk de sleutel tot de schatkisten!

Don Boscostraat 5
3940 Hechtel-Eksel
Tel.: 0032 11 73 35 65
http://www.hechtel-eksel.be

Wandelkaarten kopenFoto's / video's