Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Warmbeekvallei

6,5 km (8800 stappen)   1 u 37 min    rood
Kinderwagens Parking

Startplaats: Grote Haart (Fit-O-Meter), 3930 Hamont-Achel De Groote Heide : Warmbeekvallei - instapplaats Haarterheide

Downloaden voor GPS Printen


De rode wandellus laat je de verschillende facetten van de Warmbeek ontdekken. Je wandelt langs de Ondersloot die verderop in de Warmbeek uitmondt, door bossen en langs weilanden. Onderweg ontdek je ook sporen van de eerste bewoners van de vallei.

Kenmerken

Regio: De Groote Heide
Kleur: rood
Afstand: 6,5 km
Duur wandeling: 1 u 37 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Bos, Beekvallei, Akkers / weilanden
Andere: Openbaar vervoer, Grotendeels onverhard


Praktische info

  • Je loopt door een vochtige beekvallei, aangepast schoeisel is aangeraden
  • deze route is moeilijk toegankelijk voor wandelwagens
  • Graag honden aan de leiband
  • Er is geen horeca langs deze route

Wandelkaart

Je kan de wandelkaart van de routes in de Warmbeekvallei niet verkrijgen in onze webshop. Je kan de kaart bestellen via de website van VVV Hamont-Achel.

Natuur op je weg

Wandelen in Hamont-Achel ...
‘genieten’ in de Warmbeekvallei
Voor u hebben reeds velen het gebied rond de Warmbeek ontdekt als een uitzonderlijk gebied.
De Warmbeek die van zuid naar noord door onze gemeente vloeit, heeft­ ervoor gezorgd dat tussen de deelgemeenten Hamont en Achel een groot natuurgebied ontstond.
Het wandelgebied heeft­ 4 vertrekplaatsen van waaruit u tien in beide richtingen bewegwijzerde wandelingen kunt maken. De wandelingen variëren van 2 tot 13,9 km.
Het is ook mogelijk de wandelingen aan te vatten in het centrum van Achel-Dorp en Achel-Statie via bewegwijzerde aanlooproutes (bruine kruisjes).
Naast de unieke natuurbeleving vindt u overal restanten uit het rijke historische verleden. Over die monumenten en bezienswaardigheden geven de infoborden u wat meer informatie.
Voor de ‘echte’ wandelaar is dit meteen een uitnodiging om wat langer in deze natuurlijke omgeving te verblijven.

 

Uitgebreide beschrijving

Deze rode wandellus in wandelgebied Warmbeekvallei toont je een totaal ander beeld van de vallei. Het zuidelijk deel van de route loopt langs natuurgebied De Warande. Hier loop je door een afwisselend landschap van vloeiweiden, weilanden, pelen en jonge loofboomaanplanten. Door de aanwezigheid van het kalkrijke Maaswater ontdek je hier een diverse en weelderige groei van planten.

Het noordelijke deel van de route leidt je langs akkers, weilanden en dennenbossen. Onderweg ontdek je ook enkele prehistorische grafheuvels die aantonen dat de vallei ook toen al een vruchtbare corridor in de omgeving vormde.

DE VALLEI VAN DE WARMBEEK 

De Warmbeek ontspringt twintig kilometer verder zuidwaarts in de gemeente Peer.Ter hoogte van Sint-Huibrechts-Lille stroomt zij onder het kanaal Bocholt-Herentals door. De Warmbeek stroomt iets meer dan 8 km op het grondgebied van Hamont -Achel en heeft hier een verval van 9 meter.

Bij het passeren van de Nederlandse grens verandert haar naam naar Tongelreep om tenslotte bij de Genneper Parken in Eindhoven uit te monden in de Dommel.
In het verleden werden de meanders van de Warmbeek ter hoogte van de Achelse kluis rechtgetrokken, ingedijkt en opgestuwd. Het water werd sneller afgevoerd naar het noorden.
Dankzij de hermeandering zal dit gebied opnieuw functioneren als waterbuffer. De rivier mag hier tijdens hoge waterstanden overstromen.

Tussen de Tomp en het Mulke werd de bedding van de rivier in het verleden ook verlegd voor de aanleg van een molenvijver van ongeveer 7 ha groot. Deze molenvijver garandeerde de werking van de watermolen in droge periodes.

In 2015 zijn er in de Warmbeek ter hoogte van de vroegere watermolen het Mulke, vistrappen gebouwd. Die moeten ervoor zorgen dat vissen opnieuw stroomopwaarts kunnen zwemmen en zo hun paaiplaatsen kunnen bereiken.
Stroomopwaarts van de vistrap werd ook een ‘paairiffle’ aangelegd. Een ideale paaiplaats voor zeldzame beekvissen zoals de kopvoorn en de serpeling.Foto's / video's