Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

National Park Trail Hoge Kempen (Langeafstandswandeling)

108,3 km (146400 stappen)   27 u 4 min
Horeca Parking Bezoekersonthaal

Startplaats: Joseph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen Toegangspoort Mechelse Heide
Toegangspoort Lieteberg
Toegangspoort Kattevennen
Toegangspoort Pietersheim - Waterburcht
Hoge Kempen: Instapplaats Kerkplein Opoeteren
Nationaal Park Hoge Kempen - Toegangspoort Terhills
Toegangspoort Thorpark

Downloaden voor GPS Printen


De National Park Trail is de langeafstandswandeling van het Nationaal Park Hoge Kempen. Deze meerdaagse wandelroute van 110km is in te delen in 5 dagetappes die je leiden langsheen de mooiste plekken van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Kenmerken

Regio: Nationaal Park Hoge Kempen
Kleur: lange afstandswandeling
Afstand: 108,3 km
Duur wandeling: 27 u 4 min
Moeilijkheidsgraad: Gevorderd
Landschap: Heide, Bos, Beekvallei, Akkers / weilanden, Zand / landduinen, Waterplas / vijver, Grasland, Dorp, Terril, Stiltegebied
Andere: Openbaar vervoer, Grotendeels onverhard, Heuvelachtig


Praktische info

De vijf basis etappes

Wil je echt alle hoogtepunten van het Nationaal Park Hoge Kempen zien? Dan moet je uiteraard de hele wandellus/trail van 110km doen. Wij adviseren om deze in 4 of 5 dagen op te splitsen. Wij hebben de ideale etappes al voor jou uitgewerkt. Elke etappe begint en eindigt bij een toegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen waar alle faciliteiten voorzien zijn: ruime parking, infoborden, toiletten en horeca. Zowel rondom de toegangspoorten als onderweg op de trail liggen steeds logies in de buurt om te overnachten. Er is voor ieder wat wils: hotels, campings, B&B's, vakantieparken, paalkamperen, vakantiehuizen en meer. Voor ieder wat wil(d)s.

Aanloop-route: Station GENK – KATTEVENNEN (3,8 km)
Via het Molenvijverpark en het bos bereik je vrij snel Kattevennen, officiële startplaats van de Nationaal Park Trail.

Etappe 1: KATTEVENNEN - PIETERSHEIM (23,8 km)
Je loopt voornamelijk door uitgestrekte bossen op de zuidelijkste uitlopers van het Kempens Plateau. De Papendaalheide en -plas zorgen voor de afwisseling.

Etappe 2: PIETERSHEIM - TERHILLS (23,9 km)
Je loopt van zuid naar noord over de rand van het Kempens Plateau, en maakt kennis met het heidelandschap en de Ziepbeekvallei. Op de Mechelse heide geniet je van vergezichten en de eerste heuvels.

Etappe 3: TERHILLS - DUINENGORDEL (22,6 km)
Net als de vorige etappe, loopt deze van zuid naar noord over de rand van het Kempens Plateau. Je begint met drie beklimmingen, en trekt door het Dilserbos naar Bergerven en de Bosbeek.

Etappe 4: DUINENGORDEL - THORPARK (26,8 km)
Je begint met een reeks van landduinen en vennen. Daarna trek je via heide en bos naar de mijnterrils van Thorpark voor prachtige vergezichten.

Etappe 5: THORPARK - KATTEVENNEN (11 km)
Via de Stiemerbeekvallei en bosgebied kom je weer bij Kattevennen.

Alle info en praktische tips vind je op www.nationalparktrail.be

Uitgebreide beschrijving

De National Park Trail is een lange-afstandswandeling van 110km, die je de mooiste plekken van het Nationaal Park Hoge Kempen laat zien. De National Park Trail heeft heel wat verrassingen in petto: Zeven beklimmingen, uitgestrekte heide, mooie vennen, weidse waterplassen, duinen en geurende bossen. Het is één van de weinige wandelingen in Vlaanderen waar je gedurende meer dan 100km weinig bebouwing en/of verkeer ziet.

De National Park Trail is vrij toegankelijk vanaf juni 2022. Dan kan je de 110km wandelen zoals je zelf wil; je bepaalt zelf het aantal etappes, de richting, de start, en het aantal kilometers. Je kan ervoor kiezen om de volledige lus van 110km te wandelen of kortere varianten.

De National Park Trail kan je op 4 manieren wandelen:

*Met de kaart: Een exclusieve National Park topografische kaart leidt je over de National Park Trail. Je kan de kaart hier kopen voor 10€.
*Bewegwijzering: De volledige trail is in twee richtingen bewegwijzerd. Je volgt simpelweg deze bordjes om de lus van 110km rond te maken.
*GPS/GPX: Met de gpx-file op je wandelgps of je smartphone 
*Plan je route op de website www.nationalparktrail.beFoto's / video's