Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

Tösch - Langeren

9,6 km (12900 stappen)   2 u 23 min    geel
Horeca Parking

Startplaats: Kapelweg 60, Wurfeld (Maaseik) Kempen~Broek: Tösch-Langeren - instapplaats Kasteel van Wurfeld

Downloaden voor GPS Printen


In het natuurgebied de Tösch word je verrast door een stukje wildheid,maar op kleine schaal.De natte ondergrond zorgt voor een moerassige omgeving met broekbossen, poelen, ruigtes en struwelen.

Kenmerken

Regio: Kempen~Broek
Kleur: geel
Afstand: 9,6 km
Duur wandeling: 2 u 23 min
Moeilijkheidsgraad: Gevorderd
Andere: Openbaar vervoer, Grotendeels onverhard


Praktische info

  • Trek zeker stevige schoenen of laarzen aan
  • Gebruik insectenwerend middel in de zomer
  • Pas op voor teken en processierupsen
  • Verkies je een mozaïek van uitzichten? Dan ben je aan het juiste adres. Wel 5 verschillende lussen met 29 km wandelplezier slingeren hier door het landschap. De routes met alle informatie vind je terug op wandelkaart ‘Tösch-Langeren’.

http://www.kempenbroek.eu

Natuur op je weg

De organisaties die verantwoordelijk zijn voor het beheer in het gebied:

Vlaamse Landmaatschappij - www.vlm.be 

De Vlaamse landmaatschappij is een organisatie die mee instaat voor de zorg voor de open ruimte in Vlaanderen.

Limburgs Landschap vzw www.limburgs-landschap.be

 Limburgs Landschap koopt, beheert en richt natuurlandschappen in. Daarnaast laat de vereniging iedereen kennismaken met haar natuur door de beherende gebieden zoveel mogelijk open te stellen.

Agentschap voor Natuur en Bos - www.natuurenbos.be

Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor de aankoop en beheer van natuurreservaten, bossen,parken,en viswaters in vlaanderen.Ze zijn verantwoordelijk voor wildbeheer , vogelbescherming en geven openbare besturen en particuliere eigenaars ondersteuning of advies bij het beheer van hun bossen of parken.

Uitgebreide beschrijving

Deze langere wandeling toont je de contrastrijke landschappen van het wandelgebied Tösch-Langeren. Ten zuiden van de Bosbeek krijg je een stukje natte natuur van de Tösch mee. Dit reservaat wordt beheerd door Limburgs Landschap.

Eenmaal de kronkelende Bosbeek over, zit je in het kleinschalige landschap van Langeren. Dit afwisselende landschap bestaat uit wei- en hooilanden, houtkanten en kleine bosjes. Erg pittoresk! Sommige houtkanten staan hier al 100 jaar. Later wandel je door het mooie natuurreservaat Jagersborg.

In Wurfeld, een gehucht van Maaseik ligt het wandelgebied Tösch-Langeren. De Bosbeek vormt hier de natuurlijke scheiding tussen twee contrastrijke landschappen. In het natuurgebied de Tösch word je verrast door een stukje wildheid, maar op kleine schaal. De natte ondergrond zorgt voor een moerassige omgeving met broekbossen, poelen, ruigtes en struwelen. Voeg daar nog grazende Schotse Hooglanders en Konikpaarden aan toe en het wildernisplaatje is af. De struiken en wilgen zijn onweerstaanbaar voor typische vogels zoals blauwborst, sprinkhaanrietzanger en rietgors. Aan de noordelijke zijde van de Bosbeek ligt het gebied Langeren. Hier bepalen akkers en weilanden het uitzicht. Langeren herbergt een schat aan kleine landschapselementen: veel van de houtwallen en houtkanten staan hier al meer dan 100 jaar en geven het landschap een pittoresk karakter.



Foto's / video's