Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu
Satelliet
Kaartlagen
Kaartlagen

Platwijers Wijvenheide

5,2 km (7000 stappen)   1 u 17 min    oranje
Horeca Parking Bezoekersonthaal

Startplaats: Zwanestraat 105, Zonhoven Platwijers: Heidestrand
Uitkijktoren

Downloaden voor GPS Printen


De oranje route door Wijvenheide laat je de geschiedenis van de viskweek, die onlosmakelijk verbonden is met De Wijers, herontdekken. Onderweg kom je heel wat viskweekvijvers tegen en misschien zie je de vissers zelfs aan het werk. Of hou even halt aan één van de vogelkijkhutten om met je spotterskaarten op zoek te gaan naar watervogels of libellen.

Kenmerken

Regio: De Wijers
Kleur: oranje
Afstand: 5,2 km
Duur wandeling: 1 u 17 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Bos, Akkers / weilanden, Waterplas / vijver
Andere: Openbaar vervoer, Grotendeels onverhard


Praktische info

Neem op de wandeling zeker je verrekijker mee, want dit is een echt vogelparadijs. Aan de vijver vind je een kijhut met informatie over de vogels die je hier kan spotten.

Bij nat weer zijn laarzen aan te raden.

Openbaar vervoer: Bus 34 of H3 (halte Sint Jansheide)

Honden graag steeds aan de leiband, je wandelt door kwetsbaar gebied.

Natuur op je weg

Terreinbeheerders in dit gebied:

Agentschap Natuur en Bos - www.natuurenbos.be

Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor de aankoop en beheer van natuurreservaten, bossen,parken,en viswaters in Vlaanderen.Ze zijn verantwoordelijk voor wildbeheer, vogelbescherming en geven openbare besturen en particuliere eigenaars ondersteuning of advies bij het beheer van hun bossen of parken.

Natuurpunt - www.natuurpunt.be

Een team van gedreven vrijwilligers maakt hier werk van meer en betere natuur. 

Uitgebreide beschrijving

Boomkikkers, roerdompen, reigers… Je vindt ze allemaal in de Platwijers. Of je ze ook zal zien is een andere vraag, maar je kan er zeker van zijn: dit is een unieke vijverwandeling in het hart van De Wijers met top-natuur!

Stap voor je vertrek even binnen in de viskweektentoonstelling aan Camping heidestrand, zo bekijk je deze wandeling op een heel andere manier. Onderweg kom je nog meer te weten over de eeuwenoude viskweektraditie van Zonhoven. Beklim de uitkijktoren om de vijvers te zien zoals de vogels dit doen… Hou zeker halt aan één van de vogelkijkhutten en infowanden, waar je op een speelse manier de vogels van De Wijers leert kennen. Deze wandelroute is een absolute must om De Wijers ten volle te beleven.

Tip: Ga eens op Wijersafari met de kleurrijke spotterskaarten en ontdek dieren die je nog nooit hebt gezien! Bestel ze hierFoto's / video's