Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu
Satelliet
Kaartlagen
Kaartlagen

Venusberg

10,4 km (14000 stappen)   2 u 35 min    rood
Horeca Parking

Startplaats: Zelemsebaan, Lummen Venusberg

Downloaden voor GPS Printen


Ontdek de schitterende Venusberg, die je een prachtig zicht geeft over de Vallei van de Zwarte Beek! Om op de top te geraken, wandel je door geheimzinnige holle wegen, waar je misschien wel 'hossemennekes' tegenkomt! Ga van droog naar nat en maak kennis met alle aspecten van de vallei van de Zwarte Beek tijdens een stevige wandeling. Trek zeker je laarzen aan, want het kan hier behoorlijk nat zijn!

Kenmerken

Regio: De Zwarte Beek
Kleur: rood
Afstand: 10,4 km
Duur wandeling: 2 u 35 min
Moeilijkheidsgraad: Gevorderd
Landschap: Bos, Beekvallei, Moerasbos, Holle wegen
Andere: Openbaar vervoer, Grotendeels onverhard, Heuvelachtig


Praktische info

Openbaar vervoer: Bus 7, 35c en 91 (Halte Meldert Centrum)

Honden graag steeds aan de leiband, je wandelt door kwetsbaar gebied.

Uitgebreide beschrijving

Ontdek de schitterende Venusberg, die je een prachtig zicht biedt over de Vallei van de Zwarte Beek! Om op de top te geraken, wandel je door geheimzinnige holle wegen, waar je misschien wel 'hossemennekes' tegenkomt!

Ga van de droge heuvelruggen naar de natte vallei van de Zwarte Beek en maak kennis met alle aspecten tijdens een stevige wandeling. Trek zeker je laarzen aan, want het kan hier behoorlijk nat zijn! Ontdek de vele knoestige knoteiken die zo typisch zijn voor deze streek.

De Zwarte Beek in Limburg is één van de ecologisch meest waardevolle waterlopen van Vlaanderen.  Toch zijn ook daar werken nodig om de waterkwaliteit en het visbestand verder te verbeteren.

De Zwarte Beek in Limburg is één van de ecologisch meest waardevolle waterlopen van Vlaanderen.  Toch zijn ook daar werken nodig om de waterkwaliteit en het visbestand verder te verbeteren.

Het afwaarts gedeelte van de Zwarte Beek werd in het verleden rechtgetrokken. Er werden stuwen geplaatst en daardoor ging het contact tussen de waterloop en haar vallei verloren. In 2017-2018 werd er een hermeanderingsproject uitgevoerd door de Vlaamse Milieu Maatschappij in samenwerking met natuurpunt. 

Het beekherstelproject van de Zwarte Beek verbeterde de structuurkwaliteit van de waterloop over een lengte van meer dan 2,5 km. In de gebieden ‘Bocht van Laren’ en ‘Schurfert’ werden (historische) meanders terug uitgegraven en de rechtgetrokken delen van de Zwarte Beek werden (gedeeltelijk) gedempt. De Zwarte Beek kreeg daardoor haar stromende karakter terug. De afwisseling tussen binnen- en buitenbochten met bijhorende variatie in stroomsnelheid, erosie- en sedimentatieprocessen creëert nu nieuwe kansen voor stroomminnende vissoorten zoals kopvoorn, serpeling en andere waterminnende planten en dieren.

De vismigratieknelpunten in de Zwarte Beek zoals de stuw ter hoogte van de Gestelse Heide en de Gestelse molen werden vispasseerbaar gemaakt. Naast een verbetering van de waterloopstructuur zorgde het project ook voor een verhoging van het waterbergend vermogen van de vallei en een herstel van de landschappelijke en ecologische waarden in het natuurgebied.Foto's / video's