Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu
Satelliet
Kaartlagen
Kaartlagen

De Teut

4,3 km (5800 stappen)   1 u 4 min    groen
Horeca Parking

Startplaats: Donderslagseweg, Zonhoven Donderslagseweg

Downloaden voor GPS Printen


De Teut in Zonhoven is bij de lokale bevolking de ideale zondagnamiddaguitstap. Zeker in de nazomer, wanneer de heide prachtig purper bloeit, is dit mooie natuurgebied de moeite waard. Je wandelt hier letterlijk tussen de heide, komt unieke vennen tegen en kan op de heuvels genieten van een uitzonderlijk panorama over de streek.

Kenmerken

Regio: De Wijers
Kleur: groen
Afstand: 4,3 km
Duur wandeling: 1 u 4 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Heide, Bos, Zand / landduinen, Waterplas / vijver
Andere: Openbaar vervoer, Grotendeels onverhard, Heuvelachtig


Praktische info

Openbaar vervoer: buslijn 2, 22 en 48 - halte De Waerde

Bezoek ook het bezoekerscentrum in Zonhoven en ontdek er alles over de prehistorie: Heuvenstraat 4, Zonhoven (aan de kerk). Tel +32 11 60 26 19.

Er is een hondenuitlaatzone aan de Teut. Buiten deze zone honden graag steeds aan de leiband.

Natuur op je weg

Terreinbeheerders in dit gebied:

Agentschap Natuur en Bos - www.natuurenbos.be

Het Agentschap voor Natuur en Bos staat in voor de aankoop en beheer van natuurreservaten, bossen,parken,en viswaters in Vlaanderen.Ze zijn verantwoordelijk voor wildbeheer, vogelbescherming en geven openbare besturen en particuliere eigenaars ondersteuning of advies bij het beheer van hun bossen of parken.

Uitgebreide beschrijving

De Teut in Zonhoven is de ideale zondagnamiddaguitstap. Zeker in de nazomer, wanneer de heide prachtig purper bloeit, is dit mooie natuurgebied de moeite waard. Je wandelt hier letterlijk tussen de heide, komt unieke vennen tegen en kan op de heuvels genieten van een uitzonderlijk panorama over de streek. De naam van het gebied is afkomstig van het Zonhovens dialectwoord 'toot', wat spits toelopend of punt betekent. 

Wie graag over de heide uitkijkt, moet beslist kiezen voor de groene route. Deze kortere wandeling toont je de mooiste plekjes van de Teut, met een prachtig panorama bovenop de teutheuvel, wondermooie vennen (verkozen tot één van de plekjes in de Lage Kempen) en in augustus-september prachtige bloeiende, paarse heide.

Tip: Ga eens op Wijersafari met de kleurrijke spotterskaarten en ontdek dieren die je nog nooit hebt gezien! Bestel ze hierFoto's / video's