Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu
Satelliet
Kaartlagen
Kaartlagen

Dauteweyers

5,5 km (7500 stappen)   1 u 22 min    blauw
Leuk voor kinderen Horeca Rolstoelen Parking

Startplaats: Stationsstraat 27, 3590 Diepenbeek Dauteweyers - Dorpsbemden: Demerstrand
Dauteweyers - Dorpsbemden: Dauteweyers

Downloaden voor GPS Printen


Verken de verschillende landschappen van dit wandelgebied via de blauwe route van net geen 6 km. We leiden je langs Demerstrand en de Kaatsbeek en laten je vervolgens volop genieten van de Dauteweyer-vijvers en enkele mooie vergezichten over de hooilanden van Dorpsbemden.

Kenmerken

Regio: De Wijers
Kleur: blauw
Afstand: 5,5 km
Duur wandeling: 1 u 22 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Bos, Beekvallei, Akkers / weilanden, Waterplas / vijver, Grasland, Kanaal / rivier
Andere: Openbaar vervoer, Grotendeels onverhard


Praktische info

  • Er is horeca aanwezig op de route
  • Er zijn verschillende picknickplekjes
  • Op en rond demerstrand wandel je langs verschillende kindvriendelijke elementen
  • Bij de startplaats Demerstrand is een hondenlosloopzone
  • Gelieve honden tijdens de wandeling steeds aan de leiband te houden

Natuur op je weg

Terreinbeheerders in wandelgebied Dauteweyers:

Natuurpunt - www.natuurpunt.be

Een team van gedreven vrijwilligers maakt hier werk van meer en betere natuur. 

Limburgs Landschap vzw - www.limburgs-landschap.be

Limburgs Landschap koopt, beheert en richt natuurlandschappen in. Daarnaast laat de vereniging iedereen kennismaken met haar natuur door de beherende gebieden zoveel mogelijk open te stellen.

Uitgebreide beschrijving

Op deze blauwe route maak je kennis met dit waterrijke gebied. Via de terreinen van Demerstrand wandel je door het bos naar de vele vijvers van Dauteweyers. Geniet hier van prachtige vergezichten over dit gebied. In en rond deze vijvers voelt de zeldzame boomkikker zich thuis. De route leidt je langs de oevers van de Kaatsbeek en de Laak naar de rand van natuurgebied Dorpsbemden met zijn vele bloemrijke graslanden. 

Wandelgebied Dauteweyers
Dit wandelgebied in het zuidelijkste stukje van de Wijers loodst je langs een grote verscheidenheid aan landschappen rond Diepenbeek. Het hele gebied is enorm waterrijk. Er zijn verschillende vijvers met verlandingszones. Rond deze vijvers zijn elzenbroekbossen en vochtige weilanden. Samen vormt dit de ideale habitat voor de zeldzame boomkikker die zich hier thuisvoelt.
Doorheen het gebied kronkelen de Demer, de Kaatsbeek, de Stiemerbeek en de Laak. Geniet zeker ook van Dorpsbemden, met zijn bloemrijke graslanden. 

Demerstrand
Het Demerstrand in Diepenbeek is er niet alleen voor alle sporters – je kan er tennissen, voetballen, joggen, skaten en nog veel meer – er is ook een speeltuin die helemaal in het teken staat van water! Rondom de speeltuin kan je heerlijk liggen en picknicken in het gras of aan één van de picknicktafels. In het geboortebos net over de Demer kunnen kinderen ravotten in het speelbos. En 'last but not least': er is een gezellige cafetaria bij de start van de wandelingen!Foto's / video's