Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu
Satelliet
Kaartlagen
Kaartlagen

Dauteweyers

3,1 km (4200 stappen)   0 u 46 min    groen
Horeca Parking

Startplaats: Stationsstraat 27, 3590 Diepenbeek Dauteweyers - Dorpsbemden: Demerstrand

Downloaden voor GPS Printen


Ontdek met de groene route de prachtige hooiweiden van Dorpsbemden. De graslanden herbergen vele unieke planten- en diersoorten.

Kenmerken

Regio: De Wijers
Kleur: groen
Afstand: 3,1 km
Duur wandeling: 0 u 46 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Akkers / weilanden
Andere: Openbaar vervoer


Praktische info

  • Er is horeca aanwezig bij de startplaats
  • Het gebied kan vochtig zijn, bij nat weer voorzie je je dus best van laarzen of aangepast schoeisel
  • Bij de startplaats Demerstrand is een hondenlosloopzone
  • Gelieve tijdens de wandeling honden aan de leiband te houden

Natuur op je weg

Terreinbeheerders in wandelgebied Dauteweyers:

Natuurpunt - www.natuurpunt.be

Een team van gedreven vrijwilligers maakt hier werk van meer en betere natuur. 

Limburgs Landschap vzw - www.limburgs-landschap.be

Limburgs Landschap koopt, beheert en richt natuurlandschappen in. Daarnaast laat de vereniging iedereen kennismaken met haar natuur door de beherende gebieden zoveel mogelijk open te stellen.

Uitgebreide beschrijving

De groene route neemt je mee op ontdekking langs de prachtige bloemrijke hooigraslanden van Dorpsbemden. In dit overstromingsgebied van de Demer bloeit een buitengewone verscheidenheid aan planten. Er zijn goed bewaarde blauwgraslanden, maar ook glanshaverhooilanden en dotterbloemgraslanden. Geniet vooral in lente en zomer van de bloemenpracht in dit gebied.

Wandelgebied Dauteweyers
Dit wandelgebied in het zuidelijkste stukje van de Wijers loodst je langs een grote verscheidenheid aan landschappen rond Diepenbeek. Het hele gebied is enorm waterrijk. Er zijn verschillende vijvers met verlandingszones. Rond deze vijvers zijn elzenbroekbossen en vochtige weilanden. Samen vormt dit de ideale habitat voor de zeldzame boomkikker die zich hier thuisvoelt.
Doorheen het gebied kronkelen de Demer, de Kaatsbeek, de Stiemerbeek en de Laak. Geniet zeker ook van Dorpsbemden, met zijn bloemrijke graslanden. 

Demerstrand
Het Demerstrand in Diepenbeek is er niet alleen voor alle sporters – je kan er tennissen, voetballen, joggen, skaten en nog veel meer – er is ook een speeltuin die helemaal in het teken staat van water! Rondom de speeltuin kan je heerlijk liggen en picknicken in het gras of aan één van de picknicktafels. In het geboortebos net over de Demer kunnen kinderen ravotten in het speelbos. En 'last but not least': er is een gezellige cafetaria bij de start van de wandelingen!Foto's / video's