Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu
Satelliet
Kaartlagen
Kaartlagen

Hoksent-Molhem

1,9 km (2600 stappen)   0 u 28 min    blauw
Leuk voor kinderen Parking

Startplaats: Steenweg Wijchmaal 66, Peer Mullemer Bemden

Downloaden voor GPS Printen


Op het natuurleerpad Mullemer Bemden nemen Bas en Bruno je mee door de Dommelvallei. Je komt een grootschalige rioolwaterzuiveringsinstallatie tegen, maar ook kleine landschapselementen zoals poelen en houtkanten.

Kenmerken

Regio: Bosland
Kleur: blauw
Afstand: 1,9 km
Duur wandeling: 0 u 28 min
Moeilijkheidsgraad: Beginner
Landschap: Beekvallei, Akkers / weilanden
Andere: Grotendeels onverhard


Praktische info

  • Dit is een erg vochtig gebied, goede wandelschoenen en laarzen zijn aangeraden, zelfs als het enkele dagen niet geregend heeft!
  • Honden aan de leiband 
  • Er is geen horeca op de route
  • Vanaf voorjaar 2021 opent hier het bezoekerscentrum Dommelhuis

Natuur op je weg

Terreinbeheerders in dit gebied:

Natuurpunt - www.natuurpunt.be

Een team van gedreven vrijwilligers maakt hier werk van meer en betere natuur. 

Watering De Dommelvallei - www.wateringdedommelvallei.be

Een watering staat in voor het beheer van de waterlopen in haar stroomgebied. Bij het onderhoud wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het natuurlijk karakter van de waterrloop.

Uitgebreide beschrijving

Op deze blauwe route verken je het gebied Mullemer Bemden. Via knuppelpaden en bruggen ontdek je deze beekvallei en de meanderende Dommel. 

Kleinschalige landbouw in dit wandelgebied Hoksent - Molhem heeft afgelopen eeuwen voor een grote verscheidenheid in het landschap gezorgd. In de lagere vochtige delen lagen de graslanden, op de hogere, drogere gronden de akkers, afgewisseld met houtkanten en struwelen. De wandelroutes leiden je langs de meanderende Dommel en Bollissenbeek, elzenbroekbossen en mooie bloemrijke graslanden. Op de hoger gelegen gebieden vind je typische langevelhoeves en akkers. Dat dit gebied ook al in de prehistorie geliefd was bewijzen de grafheuvels van Molhem die je op enkele wandelroutes tegenkomt.Foto's / video's