Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu
Satelliet
Kaartlagen
Kaartlagen

Herkenrode

3,5 km (4700 stappen)   0 u 52 min    blauw
Horeca Parking Bezoekersonthaal

Startplaats: Herkenrodeabdij 4, Hasselt Herkenrode Abdijsite

Downloaden voor GPS Printen


Herkenrode is niet alleen een historische site, ook vandaag wordt er nog aan landbouw gedaan door de Herkenrodeboer. Ontdek eens de andere kant van het gebied en dwaal tussen de velden. Bij nat weer trek je best laarzen aan!

Kenmerken

Regio: De Wijers
Kleur: blauw
Afstand: 3,5 km
Duur wandeling: 0 u 52 min
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Landschap: Akkers / weilanden, Grasland
Andere: Openbaar vervoer, Grotendeels onverhard


Praktische info

  • Openbaar vervoer: Lijn 51 Heusden (halte Zolderse Kiezel)
  • Honden steeds aan de leiband, een hondenlosloopzone is voorzien naast parking 1

Natuur op je weg

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) beheert de 100 ha natuur rond de abdijsite van Herkenrode. Dit agentschap staat in voor het beheer van de Vlaamse natuurreservaten, de openbare bossen en de voorbereiding en uitvoering van het Vlaams natuur- en bosbeleid. 

www.natuurenbos.be

 

Uitgebreide beschrijving

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft heel wat inspanningen geleverd om het landschap te herstellen. Het lijkt wel alsof je in de 17de eeuw rondloopt, de bloeitijd van de abdij. In de verschillende hoogstamboomgaarden krijgen tientallen oude appel- en peer variëteiten opnieuw een plek. Van de appels wordt appelsap geperst. Schapen en runderen helpen een tandje om de vochtige graslanden te beheren. de nieuwe vijvers zijn voor de roerdomp een broedplaats. Soorten zoals graspieper, veldleeuwerik en roodborsttapuit voelen zich thuis op Herkenrode!

De molen van Tuilt werd reeds in 1083 als banmolen vernoemd. Ban betekent dwang of plicht. Inwoners van Tuilt waren namelijk verplicht hun graan te laten malen in deze molen. Een vroege vorm van belasting! Om de molen aan te drijven werd een molenstuw aangelegd die het waternieveau regelde. Hierdoor konden veel vissen niet naar andere gebieden zwemmen om voedsel te zoeken of zich voort te planten. De gracht rondom de molen werd daarom als omleidingskanaal ingericht. Foto's / video's