Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

9 mooie winterwandelingen

De prachtige Limburgse natuur beleven? Dat kan ook in de winter! Kies één van de negen wandelingen die we geselecteerd hebben, pak je lekker warm in en ga op pad! Nadien kan je weer op krachten komen in een gezellige horecazaak waar de Limburgse gastvrijheid zowel je lichaam als je hart verwarmt.

  • Warmbeekvallei in De Groote Heide

Vertrek aan de voormalige trappistenabdij 'Achelse Kluis' en kies voor de gele lus van 8,7 km. De wandelroute loopt langs de oevers van de Warmbeek met een prachtig uitzicht op de abdij en de omliggende weilanden. Vervolgens wandel je via geurende dennenbossen tot bij Domein De Bever waar je de mooie plas kan bezoeken en doorheen de Hamontse bossen tot aan de statige toegangsdreef naar de Achelse Kluis om zo terug op je startpunt aan te komen.

TIP: in de Brasserie van de Achelse Kluis kan je je voeten onder de originele Abdijtafels van de paters steken (elke dag open vanaf 11u).

Ontdek de route hier.  

  • Sahara in Nationaal Park Bosland

HBVL  schreef het al: “Hou je voeten droog en maak een tocht door de woestijn”. De oranje route laat je kennismaken met de mooiste plekjes van de Sahara. De wandeling volgt grotendeels de blauwe route maar biedt nog meer afwisseling. Onderweg ontdek je de monumentale voetgangersbrug en krijg je mooie vergezichten over heide en landbouwlandschappen.

Let op! vertrek je vanaf parking Soeverein moet je eerst een aanlooproute volgen (bruinen kruisjes, 630 m), de totale route wordt dan 7,7 km.

TIP: voor een drankje, snack of maaltijd kan je terecht in de kindvriendelijke brasserie 'De Kantine' die deel uitmaakt van Sportcentrum De Soeverein (elke dag geopend vanaf 8u30).

Ontdek de route hier.

  • St. Maartensheide & De Luysen in KempenBroek

Start vanaf de Luysmolen of het Mariahof voor een gevarieerde wandeling van 7,3 km waarbij je langs de Abeek wandelt en een kijkje kunt nemen in de 3 vogelkijkhutten, die je een zicht geven op de vijvers van de Luysen met zijn bijzondere vogels. Tevens brengt deze wandeling je langs het kleinschalige landbouwlandschap met bosjes, bomenrijen en weilanden met houtkanten. Wie weet spot je hier wel de geelgors of de grauwe klauwier.

TIP: op zondagen kan je tussen 14u en 17u terecht in Natuur.huis Mariahof - De Luysen, een infopunt van Natuurpunt, voor een drankje.

Ontdek de route hier

  • Oud-Rekem in RivierPark Maasvallei

De gele wandellus (7,9 km) van het wandelgebied Oud-Rekem laat je genieten van de Maasdorpjes Oud-Rekem, Boorsem en Uikhoven en voert je door het natuurgebied de Oude Weerd. De Oude Weerd is een kleinschalig gebied met afwisseling van houtkanten, hagen, bosjes, en poelen. Het vormt een belangrijke stapsteen voor allerhande planten en dieren in de natuurverbinding die de Ziepbeek en de natuurkernen langs de Maas verbindt met deze van de Hoge Kempen. Het is ook het enige gebied in het RivierPark Maasvallei waar begrazing door ezeltjes gebeurt.

TIP: In de horeca in Oud-Rekem kan je na je winterwandeling opwarmen bij een warm drankje, en een lekker stukje vlaai.

Ontdek de route hier.

  • Station As in Nationaal Park Hoge Kempen

Jarenlang speelde Station As een centrale rol in de steenkoolontginning in deze streek, want van hieruit vertrokken de vele mijnwerkers en kolenwagens naar de nabijgelegen mijnen in Eisden, Waterschei en Winterslag.  De blauwe wandelroute van 5,5 km voert je vanaf de toegangspoort Station As doorheen het voormalige groevegebied 'Aan de Windelsteen' via het oude kolenspoor.

TIP: het voormalige stationnetje van As is nu een gezellig café waar je de sfeer van weleer nog steeds kan opsnuiven. ’t Stasjon  is elke dag, behalve dinsdag, geopend van 10u tot 22u30.

Ontdek de route hier

  • Landschapswandeling Mariënlof in Haspengouw

Start aan het heraangelegde Stationsplein (vanaf januari: ‘Stroopplein’) in Borgloon en kies de rode wandellus van 5 km voor een afwisselende wandeling tussen natuur en erfgoed. Met landschapskunst van Aeneas Wilder en Will Beckers, het oude fruitspoor en de rijke geschiedenis van de abdij van Mariënlof, beter gekend als het klooster van Colen.

TIP: in de Smaakfabriek – onderdeel van de gerestaureerde Stroopfabriek – kan je elke dag behalve maandag terecht van 11u tot 16u, op zaterdag en zondag tot 17u.

Ontdek de route hier

  • Kanne in Sint-Pietersberg

Kanne... De uitgesleten vallei van de Jeker vormt een betoverend decor. Begin je wandeling van 7,2 km aan de brug van Vroenhoven (Riemst), een belevingscentrum over WO II en de binnenvaart. De blikvanger van deze wandeling is het Fort van Eben- Emael, een uniek ondergronds militair complex, met bovenop het plateau enkele verzichten over de Maas en het Albertkanaal.

TIP: Stop onderweg bij Opcanner Anker, met uitgebreide bierkaart (open van woensdag t/m zondag, 11u-23u)

Ontdek de route hier.

  • Kelchterhoef-Ten Haagdoorn in De Wijers

De groene route is een korte kindvriendelijke wandeling van 2 km die je laat kennismaken met de vijvers, de oude dreven en het schitterende oude loofbos in Kelchterhoef. Onderweg kom je verschillende leuke speelelementen tegen die je kennis laten maken met de natuur in en rond domein Kelchterhoef.

TIP: dorst van al dat actief ontdekken? Vlakbij de startplaats kan je terecht bij de Abdijhoeve (elke dag open vanaf 10u30, behalve op maandag en dinsdag).

Ontdek de route hier

  • Beringen-Mijn in de Vallei van de Zwarte Beek

De rode route van 6,3 km is een wandeling voor de echte natuurliefhebber. Je wandelt  over de grote terril van Beringen en ontdekt de bossen onderaan de berg. Wie een extra stukje klimt kan halverwege de route een korte omweg maken naar de top van de mijnterril. Hier word je getrakteerd op een prachtig uitzicht op de hele mijncité, en kijk je mijlenver in het rond.

TIP: start aan duik- en snorkelcentrum TODI waar je voor of na je wandeling terecht kan in de brasserie (openingsuren op www.todi.be)

Ontdek de route hier