Ontdek de mooiste wandelroutes in Limburg
Menu

De Noordpool: Gebied in ongeziene overgang - UITGESTELD

Wegens ziekte van de spreker wordt de lezing uitgesteld naar een latere datum. Onze excuses hiervoor. Uitgestrekte natuurbranden in het hoge noorden, een Arctische zee met een extreem lage hoeveelheid zeeijs, temperaturen tot 32°C in Alaska, een ‘hittegolf’ in Groenland en blikseminslagen rond de noordpool. Ook 2019 was een jaar van extremen in het noordpoolgebied. Eerder dit jaar verscheen ...

Wegens ziekte van de spreker wordt de lezing uitgesteld naar een latere datum. Onze excuses hiervoor.

Uitgestrekte natuurbranden in het hoge noorden, een Arctische zee met een extreem lage hoeveelheid zeeijs, temperaturen tot 32°C in Alaska, een ‘hittegolf’ in Groenland en blikseminslagen rond de noordpool. Ook 2019 was een jaar van extremen in het noordpoolgebied. Eerder dit jaar verscheen een allesomvattend rapport waarin de toestand in het noordpoolgebied beschreven werd. Hieruit bleek dat het gebied zich beweegt naar een nog ongekende staat, waarin veranderingen in de verschillende systemen elkaar beïnvloeden én soms versterken.
In deze presentatie geeft Bert Wouters een overzicht van de ontwikkelingen in het noordpoolgebied sinds 1971 tot en met de recentste gebeurtenissen in 2019.
Achteraf kunnen vragen worden gesteld en kan worden nagepraat bij een drankje.

Wie?
Bert Wouters studeerde Lucht- en Ruimtevaartingenieur in Delft. Daarna werkte hij 3 jaar bij het KNMI, dan 2 jaar in VS (University of Colorado), dan 1 jaar in Bristol, Engeland. Sinds 2015 werkt hij aan de Universiteit Utrecht en sinds 2018 ook halftijds aan de TU Delft.
Zijn werk focust op het gebruik van satellieten om klimaatverandering in kaart te brengen, en dan vooral wat er in de poolgebieden gebeurt. De waarnemingen worden dan met klimaatmodellen vergeleken en gecombineerd om de processen beter te begrijpen. Hierdoor kunnen ook toekomstprojecties van zeespiegelstijging verbeterd worden.

Info?
Inkom: €3 voor leden van Natuurpunt, €5 voor niet-leden.
Inschrijven is niet verplicht, maar graag een seintje aan genk@natuurpunt.be als je komt. Dan ben je zeker van een plaats en een drankje.

NPGenk_Noordpool_2020_02_15


Info

Waar:
Schouwburg/Foyer stadhuis Genk
Stadsplein 1
3600 Genk
Routebeschrijving via Google Maps
Wanneer:
za 15/02/20 van 20:15 tot 22:00
Organisatie:
Natuurpunt Genk
logo_npgenk_color_new_1_v2_200x200px.png